Behandeling depressie / depressieve gevoelens

Om depressieve klachten te behandelen heb je een plan nodig daoieindividueel aangepast kan worden afhankelijk van de aanwezige klachten en oorzaken. De behandeling bestaat uit 4 tot 5 consulten met een tussenpozen van 4 tot 6 weken, aangevuld met voedingssupplementen. Bij elk consult zal de voeding ter sprake komen en gekeken worden naar verbeterpunten. 

Wilt u meer info of wilt u een afspraak maken, bel dan met Aschwin via 0651249421 of laat een bericht achter via onze contactpagina.

Wat is een depressie

Een depressie wordt gekenmerkt door een gevoel van intense droefheid, stemming van het niet meer zien zitten, gewichtsverlies- of toename, slaapstoornissen, gevoelens van schuld of waardeloosheid, concentratiezwakte of besluiteloosheid en suïcide gedachten. Een depressie kan zich na en recent verlies of een andere nare gebeurtenis voordoen, maar staat niet in verhouding tot die gebeurtenis en houdt langer aan dan normaal het geval is voor een dergelijke situatie. Na angst is depressie de meest voorkomende psychische stoornis. Vrouwen hebben tweemaal zo vaak een depressie als mannen. Sociale klasse, ras en cultuur lijken geen invloed te hebben op de kans om een depressie te krijgen.

Hormonen zijn een belangrijke factor, vooral bij vrouwen. Veranderingen in de hormoonspiegel kunnen kort voor de menstruatie en na de bevalling stemmingswisselingen veroorzaken. Ook het slikken van hormonen kan bijdragen aan het ontstaan van depressies. Een verstoorde schildklierwerking kan van invloed zijn en komt bij vrouwen veel voor. Ook een winterdepressie komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Dit gaat gepaard met zoetbehoefte en veel slaap. Lichttherapie kan hier een goede verbetering geven. Vitamine D3 kan een zeer gunstige invloed hebben op een depressie en een tekort hieraan openbaart zich vaak in de winter. Alcohol, voeding, stress, medicatie (bèta-blokkers), bepaalde ziekten (hormonen) en de seizoenen kunnen een depressie in de hand werken.

 

Serotonine

Depressies gaan meestal gepaard met een laag serotonine gehalte. Een tekort aan serotonine kunnen we herkennen aan de

volgende verschijnselen: 

  • Drang naar suiker, chocolade en zetmeel.

  • Eetstoornissen, boulimia of anorexia.

  • Verslaving, vooral van tabak en alcohol.

  • Prikkelbaarheid, impulsiviteit en ongeduld.

  • Niet verdragen van frustraties en verplichtingen.

  • Vijandelijke houding, gewelddadig, paniek.

  • Stemmingswisselingen en behoefte aan genegenheid.

  • Perfectionisme, dwang en obsessie.

  • Moeite om in te slapen en om wakker te worden, winterdepressie.

 

Oorzaken

Er is zelden iemand depressief geworden die de drie basisregels voor gezond functioneren en gelukkig zijn in acht genomen heeft. Het gaat om de volgende richtlijnen voor cliënten, die als de 3 G’s bekend staan: