Kokosvet

Is het nou goed of slecht voor je? 

Op dit moment krijgen we veel vragen over kokosvet, het is heel negatief in het nieuws. Onlangs stond er een stuk in de NRC, dat kokosvet slecht voor je is. Grappig vind ik dan dat er weer iets geroepen wordt zonder dat er echt onderzoek naar is gedaan. De informatie wordt ergens klakkeloos overgenomen zonder enig speurwerk. 

In het artikel is geen link te vinden naar een wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat kokosvet slecht voor je zou zijn. Het artikel waar ze wel naar verwijzen wordt gesproken over verzadigd vet en dat dit verzadigd vet de oorzaak zou zijn van gezondheidsproblemen. En dan in dit artikel gerefereerd aan hart- en vaatziekten. Verzadigde vetten zouden slecht zijn voor hart- en vaatziekten, echter laat onderzoek zien dat dit helemaal niet klopt (1). 

En dan is er nog iets, je hebt namelijk lange-keten verzadigde vetzuren en middellange-keten verzadigde vetzuren. Deze middellange-keten vetzuren worden anders in het lichaam omgezet en worden direct vanuit het spijsverteringskanaal naar de lever getransporteerd, waar ze als ze als snelle bron van energie worden omgezet in ketonlichamen. Ja precies, als je het nog herinnert wat vasten voor je doet, vasten brengt je lichaam ook in een ketose. Hiervan hadden we ook al aangetoond dat het goed voor het lichaam is. Ketonlichamen hebben therapeutische effecten op hersenaandoeningen zoals epilepsie en Alzheimer en vele andere aandoeningen.

En zo zijn er nog tal van onderzoeken bekend die kokosvet juist prijzen voor haar gezonde werking. Waarom zou het dan zo zijn dat de NRC dit publiceert? Als je beseft dat kokosvet een natuurlijk product waar geen patent op te leggen is en er dus geen geld mee is te verdienen. Bedrijven zoals Monsato en Bayer, die de hele wereldmarkt willen domineren met hun kunstmatige voeding, zien kokosvet als een bedreiging voor hun omzet. Ik vind het dan niet vreemd dat er van dit soort berichten verschijnen. Maar doe je huiswerk en ga uit van je gezonde verstand. De natuur heeft niets gemaakt wat slecht voor ons is. Het zijn de mensen er om heen die over een slaatje uit willen halen!

Hieronder heb ik nog een link bijgevoegd van een collega uit het vak, namelijk Juglen Zwaan. Hij heeft in 2004 al een artikel gepost over de voordelen van kokosvet.
Juglen Zwaan - AHealthylife.nl

Innerfresh
www.innerfresh.nl 
Locatie in Maastricht en in midden Nederland in Bunschoten Spakenburg
MBOG licentienummer: 635 TL - AGB-code is: 90-034938 - Praktijk AGB-code is: 900-13889
IBAN code: NL10ABNA0608896152 - KVK nummer: 14084394
Algemene voorwaarden MBOG