Maagklachten en tips

Van maagklachten heeft iedereen wel eens last , maar een hele grote groep

gebruikt helaas ook maagzuurremmers. Dit is niet altijd nodig, want een paar

simpele aanpassingen van je leefstijl is vaak al voldoende om van je klachten

af te komen.

Wist u bijvoorbeeld dat u ook brandend maagzuur kunt krijgen van een tekort

aan maagzuur! De symptomen zijn hetzelfde als een teveel aan maagzuur en

dan werken maagzuurremmers juist averechts.

Hieronder vindt u enkele tips die u wellicht kunnen gaan helpen en waardoor u

wellicht uw medicatie kunt verlagen of zelfs kunt weg laten.

Tips:

Probeer als eerste je voeding aan te passen. 

 1. Zorg voor structuur. Niet continue eten, maar zorg voor 4 maaltijden per dag. Tussen de maaltijden eet je niets.

 2. Drink voorlopig even geen koffie.

 3. Medicatie voor de pijn zorgen direct voor een verminderde maagfunctie. Probeer natuurlijke pijnstillers te zoeken. Deze zijn er genoeg, neem contact met ons voor advies. Per ziektebeeld, kan het advies namelijk variëren. 

 4. Eet meer vezelrijke voeding, dit stimuleert de spijsvertering en daardoor een gezonde maagfunctie. 

 5. Heb je overgewicht, zoek dan een manier om dit kwijt te raken. (Te)veel buikvet zorgt voor stuwing op de middenrif, wat er voor kan zorgen dat je maagklep niet goed sluit. 

 6. Een osteopaat kan ook zeker zinvol zijn.

 7. Obstipatie kan ook voor maagklachten zorgen, ook door stuwing op het middenrif. Heeft u hier last van, neem dan contact met ons op. 

 8. Drink voldoende water.

Nog steeds last, pas dan één of meerdere van het onderstaande toe.

 1. Twee kopjes paardebloemthee per dag. Erg lekker en paardebloemthee zorgt bij een teveel van maagzuur dat het minder wordt en bij een tekort dat het meer wordt.

 2. Heeft u erg veel last van maagzuur, dan kan 1 theelepel L-Glutamine binnen een paar minuten voor verlichting zorgen. Koop liever een poeder, is echt vele malen goedkoper. Via de volgende link vind je een prima glutamine. Gebruikt code innerfresh voor 10% korting. https://nova-vitae.nl/products/L-Glutamine-500-gram-%252d-Elvitaal-.html

 3. Havermout kan ook goed helpen. Havermout legt een beschermend laagje aan de binnenkant van je maag en zorgt daardoor voor minder irritatie. 

 4. Iberogast van Steigerwald kan ook goed helpen. Dit is een combi van een aantal kruiden die zorgt voor een verbetering van het gehele spijsverteringskanaal. Link: https://nova-vitae.nl/search.php?search_query=iberogast&btnSearchSubmit=Zoeken. Gebruik ook code innerfresh voor 10% korting.

Nog steeds last, neem dan contact met ons op.

Lees ook: 

Maagzuurremmers slecht voor je lever

Maagzuurremmers veranderen de samenstelling van het microbioom (darmflora). Door een gebrek aan maagzuur worden in de maag niet meer alle ingeslikte pathogene bacteriën gedood, wat de groei van enterokokken in de darmen kan bevorderen. Deze bacteriën verplaatsen zich vervolgens naar de lever waar ze voor vervetting, ontstekingen en chronische leverziekten kunnen zorgen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van California in een publicatie in Nature Communications.

Maagzuurremmers staan ook wel bekend onder de term protonpompremmers (PPI). Zij worden door circa tien procent van de bevolking gebruikt, zodat er minder afscheiding van maagzuur in de maag is om symptomen zoals brandend maagzuur, maagpijn, zure oprispingen en een opgeblazen gevoel te verminderen. Gebruik van maagzuurremmers komt zeven keer zo vaak voor bij mensen met chronische leverziekten. Chronische leverziekten komen tegenwoordig vaker voor en de onderzoekers denken dat het overmatige gebruik van maagzuurremmers hieraan heeft bijgedragen.

De onderzoekers vonden dat muizen waarbij de productie van maagzuur geremd werd, meer enterokokken zoals Enterococcus faecalis in hun darmen hadden. Deze bacteriën verplaatsen zich ook naar de lever. Dit vergroot het risico op een drietal chronische leverziekten zoals: alcoholische of niet-alcoholische leververvetting (AFLD of NAFLD) en niet-alcoholische leverontsteking (NASH).

NAFLD is een verzamelnaam van leveraandoeningen die als beginstadium leververvetting heeft en als eindstadium leverontsteking ofwel steatohepatitis (NASH), wat kan leiden tot levercirrose en leverkanker. In tegenstelling tot AFLD is NAFLD niet het gevolg van overmatig alcoholgebruik. Leververvetting is het ophopen van vetten in de levercellen. De oorzaak hiervan is een verstoorde balans in de vetstofwisseling en suikerstofwisseling. Leververvetting is een omkeerbaar proces. Dat houdt in dat de vetstapeling verdwijnt als de oorzaak wordt weggenomen.

Ter bevestiging van de bevindingen werden ontlastingsmonsters geanalyseerd van 4830 mensen die chronisch alcohol gebruiken. 1024 (21 %) van hen gebruikten maagzuurremmers, 745 (15 %) van hen was daarmee gestopt en 3061 (63 %) van hen had ze nog nooit genomen. Uit analyse van de ontlastingsmonsters bleek dat hoe meer maagzuurremmers er waren gebruikt, des te hoger was de enterokokconcentratie. Actieve maagzuurremmersgebruikers hadden 20,7 % kans op het binnen tien jaar ontwikkelen van een leverziekte, terwijl deze kans 16,1 % was voor voormalig PPI-gebruikers en 12,4 % voor mensen die nooit PPI’s gebruikt hadden.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/3278

Behandeling:

In onze praktijk werken we met meetapparatuur waarbij wij deze ziekmakende bacteriën kunnen meten en er ook een passende behandelingen voor kunnen samenstellen. Neem contact op voor meer informatie. 

Innerfresh
www.innerfresh.nl 
Locatie in Maastricht en in midden Nederland in Bunschoten Spakenburg
MBOG licentienummer: 635 TL - AGB-code is: 90-034938 - Praktijk AGB-code is: 900-13889
IBAN code: NL10ABNA0608896152 - KVK nummer: 14084394
Algemene voorwaarden MBOG