Ziekteverzuim, mentale klachten en gezonde darmen


Kijken we naar de hedendaagse manier van behandelen van Ziekte & Verzuim, dan

willen we vooral dat de medewerker anders gaat denken. Dit is een aanpak die

zeker kan werken, maar in mijn ogen vergeten we nog steeds de basis. 

 

Als reden van ziekteverlof hoor je meer en meer burn-outs, depressieve klachten en

zelf een bore-out kan een reden van ziekteverlof zijn. We zien deze ziektebeelden

nog als een mentale aandoening en de behandeling wordt dan ook gedaan via de

mentale weg, dmv mindfulness, psychologen en zelfs psychiaters! En ik zeg niet dat

dit niet de juiste manier is, maar we vergeten iets heel fundamenteels.

 

Helaas wordt bij depressieve klachten maar al te snel antidepressiva voorgeschreven.

Dit zijn over het algemeen Serotonine heropname-remmers. Er is maar een klein hoeveelheid serotonine aanwezig en dit gaan we hergebruiken via deze medicatie. Maar wat als we een voorraad kunnen aanleggen?
 

Serotine is ons ‘gemoedstoestandstofje’ en zonder dit stofje zouden we ons al heel snel heel slecht voelen. Serotonine zorgt ervoor dat we ons goed voelen, dat we een drive hebben, ons gemotiveerd voelen, kortom we hebben zin in het leven! Serotonine wordt gemaakt in de hersenen, maar wordt opgeslagen in de darmwand. In de darmwand leggen we een voorraad aan om ons goed te blijven voelen. Hebben we het even druk op het werk, dan verbruik je meer serotonine en word je voorraad minder. Gelukkig wordt dit snel genoeg weer aangevuld, maar komt er dan ook nog eens vervelende werkplek bij kijken of een scheiding of wat voor vorm van stress je ook maar kunt bedenken, dan zijn we snel door onze voorraad heen.

De gezondheid van de darm speelt hierbij een heel belangrijk onderdeel, vaak zijn er laaggradige ontstekingen te vinden in de darm bij depressieve aandoeningen (1). Uit onderzoek is inmiddels al meerdere malen aangetoond dat de oorsprong van mentale gezondheid zich bevind in onze darmen  en dat ook de behandeling van depressieve klachten zou moeten beginnen via de darm. Door het verbeteren van de darmfunctie zien we een verbetering van humeur, hebben we minder angsten en verbetert de mentale gezondheid (2) (3) (4) (5).

Hierbij komen we terug bij de basis waar ik het in het begin over had. We weten niet meer hoe we gezond moeten eten, er zijn teveel stromingen over hoe je zou moeten eten. Ketogeen dieet, vegetarisch, veganisme, paleodieet en nog veel meer. Ook de medewerker heeft hier last van en ziet door de bomen het bos niet meer en doet maar wat. Een beetje stress icm een slecht voedingspatroon heeft een direct gevolg voor de darmen, wat resulteert in minder opslag van serotonine. Hierdoor voelen we ons slecht en als dit blijft aanhouden staat een diagnose van een depressie of een burnt-out op de stoep. De volgende stap is een psycholoog of een mindfulness cursus, maar alleen hiermee herstel je niet je darmwand. Het is van belang dit te combineren met een gezond voedingspatroon en de juiste vorm van beweging! Echter zit de medewerker thuis met weinig motivatie en drive om gezond te gaan eten of te gaan bewegen. Een boterham met kaas om de honger te stillen is dan een hele makkelijk weg en dat is de reden dat we bij het voorkomen van ziekte & verzuim voeding een grote rol speelt.

 

De werknemer anders leren denken heeft altijd een meerwaarde, maar tegelijkertijd moet de werknemer ook geleerd worden wat gezond eten in houdt. Met alleen anders leren denken gaan we het niet redden, ons lichaam zit gewoon zo niet elkaar!

Aschwin van Diermen
Specialist Chronische ziekte

Innerfresh Vitality

Innerfresh
www.innerfresh.nl 
Locatie in Maastricht en in midden Nederland in Bunschoten Spakenburg
MBOG licentienummer: 635 TL - AGB-code is: 90-034938 - Praktijk AGB-code is: 900-13889
IBAN code: NL10ABNA0608896152 - KVK nummer: 14084394
Algemene voorwaarden MBOG