top of page

Alcohol- en drugsverslaving


Verslavingen zijn er in alle vormen, bij mijn kinderen maak ik soms zorgen over gameverslaving. Ondanks dat we hier thuis afspraken over hebben gemaakt, vind ik het toch nog vaak moeilijk. In mijn ogen gamen ze altijd te veel! In mijn praktijk zie ik ook verslavingen, verslaafd aan de verkeerde voeding en men daardoor moeite heeft om het gewicht op peil te houden. Wat ik helaas ook zie zijn alcoholverslavingen. Als er eenmaal gestart wordt met drinken, is men 4 dagen van de kaart, gewoon geen 'stop' meer hebben en vier dagen veel te veel drinken en je achteraf diep schamen en beseffen dat het echt niet goed gaat en je afvraagt hoe het toch komt dat je geen rem hebt! Een alcoholverslaving, wel een mildere, is het dagelijks drinken van een paar 2 biertjes of wijntjes. Dit kan zorgen voor vermoeidheid, overgewicht en bijv. concentratieklachten.


Geen rem hebben is ook één van de moeilijkste onderdelen, het proberen te begrijpen wat de verslaving veroorzaakt en hoe we onszelf keer op keer vastzetten in een plaats van lijden.

De twee belangrijkste onderdelen bij een verslaving is de drang naar adrenaline en een glucose tekort! Uiteraard kan er veel meer spelen, zoals 'het leven', onder enorme druk staan of misbruikt zijn, maar een afhankelijkheid van adrenaline en een glucosetekort, speelt eigenlijk altijd een rol! Daarbij kan er ook zware metalenbelasting zijn.


Glucosetekort

We zijn ons nog steeds niet goed bewust van hoe belangrijk glucose is voor ons lichaam. Glucose is een suiker die voorkomt in fruit, zetmeelrijke groenten en rauwe honing. Elke cel in ons lichaam gebruikt glucose als brandstof. De hersenen hebben kritische glucosespiegels nodig om optimaal te functioneren. Wanneer er een glucosetekort ontstaat, zal je lichaam hierom gaan vragen. Als jij een keer trek krijgt in een gevulde koek, een mars, chocola, een glas wijn, brood, pasta of een andere vorm van zoetigheid en dan bedoel ik niet dat je honger hebt, maar echt trek in zoet, besef je dan heel goed dat je lichaam sterk verlangt naar glucose uit fruit en groenten!


Een van de belangrijkste redenen waarom verslavingen zo vaak voorkomen, is dat bijna iedereen rondloopt met een zekere mate van insulineresistentie vanwege te veel vet in de voeding. Wellicht moet je dit en het volgende stuk nog eens voor een 2e keer lezen, wat dit is eigenlijk niet bekend. De wetenschap denkt dat het lichaam op dit vlak anders werkt!

Hoe meer vet er in de bloedbaan, organen, spijsverteringskanaal en lymfevloeistof rondhangt, hoe meer insuline er nodig is om te proberen suiker door en rond de vetverzadiging te dwingen, zodat de suiker de cel in kan en het lichaam zijn ding kan doen wat dat op dat moment ook mag zijn. Proberen om glucose in organen, spieren en het zenuwstelsel te krijgen en tegelijkertijd weerstand te bieden tegen overtollig vet, is de ware, onbekende betekenis van de term insulineresistentie. Lees meer over dit onderwerp in het boek 'Liver Rescue' te vinden in de Innerfresh shop.


Wanneer de glucosespiegels in ons lichaam en onze hersenen uitgeput raken, openen we de deur naar een groot aantal verslavingen, zoals verslaving aan bewerkte suikers en alcoholverslaving, en zetten we onszelf in voor de tweede oorzaak van verslavingen: adrenalineverslaving.


Adrenaline-verslaving

Glucose is zo cruciaal voor ons lichaam dat we dit elke anderhalf tot twee uur zouden moeten consumeren. Doen we dit niet, dan zullen onze bijnieren het tekort opvangen door adrenaline in het lichaam te pompen, zodat we ons 'ding' kunnen doen. Je komt dan de dag door op een adrenaline-rush! Hier hebben de meeste mensen last van en vaak zelfs zonder het te weten. Men heeft totaal geen idee dat dan de bijnieren aan het uitputten zijn. Adrenaline is niet alleen zeer verslavend, maar het is ook destructief in ons lichaam. Het is niet de bedoeling dat ons lichaam dag in dag uit op adrenaline vertrouwt. De stress en druk van het leven, slechte eetkeuzes en milieutoxines kunnen allemaal een rol spelen bij de dagelijkse adrenalinestoten.

Verslaafd raken aan het gevoel van adrenaline (meestal onbewust) draagt ​​bij aan bijna elk verslavingspatroon, of het nu gaat om drugs, extreme sporten, woede, koffie of iets anders.


Glucose-uitputting en adrenalineverslaving kunnen bij jonge mensen ook symptomen van verwarring, brainfog en vermoeidheid veroorzaken. Dit kan ertoe leiden dat medicijnen worden voorgeschreven voor deze symptomen en voor aandoeningen, zoals ADHD. Dit is vaak wat er gebeurt met studenten die het moeilijk hebben - een deel van wat deze jonge mensen echt nodig hebben, is meer van de natuurlijke glucose en minerale zouten uit fruit, bladgroenten en andere groenten.


Voedselverslaving

Voor ons als mens is het van cruciaal belang dat we eten, maar veel mensen ervaren pijn, verwarring en lijden rond voedsel en eetproblemen. Iedereen moet plannen wat te eten en wanneer te eten, maar het kan vreselijk verwarrend zijn met alle verkeerde informatie die er is.

Als je worstelt met voedselproblemen, weet dan dat je niet de enige bent. De meeste mensen hebben een probleem met eten. Sommige mensen eten te veel, terwijl anderen niet genoeg eten. Sommige mensen maken zich zorgen over wat ze moeten eten, terwijl anderen helemaal vergeten te eten.


Het is waar dat veel mensen voedsel gebruiken om zich emotioneel lekker te voelen, maar emotioneel eten is meer dan dat. Ons lichaam is absoluut afhankelijk van voedsel om te overleven, dus het is essentieel om goed te kijken naar onze relatie met voedsel, vooral onze relatie met glucose. Emotie-eten is in de meeste gevallen een wanhopige roep van het lichaam in glucose. In tijden van stress en emotie is die behoefte naar glucose groter, omdat het lichaam meer glucose gebruikt om de adrenalinestoten te bestrijden die optreden wanneer we worden geconfronteerd met liefdesverdriet, verraad, worstelingen, confrontaties op de werkplek en dagelijkse zorgen, druk en zorgen.


De juiste soort suiker

Als je voortdurend naar de verkeerde suikers grijpt, waaronder alcohol, snoep, gebak, frisdrank en bijna alle verpakte voedingsmiddelen, heb je waarschijnlijk een tekort aan de juiste soort glucose in je hersenen en andere vitale organen. Hierdoor kun je verslaafd raken aan de verkeerde soort suiker. Als je snakt naar de verkeerde suikers, is wat je lichaam eigenlijk zoekt - en hard nodig heeft - de natuurlijke suikers in vers fruit en zetmeelrijke groenten. De helende glucose die deze voedingsmiddelen bevatten, helpen het lichaam op talloze manieren, onder meer door neurotransmitters te ondersteunen en verslavingen te voorkomen.


Suikervrije diëten

Het is het beste om weg te blijven van vetrijke, suikervrije diëten. Je lichaam is gemaakt om op glucose te werken, dus als je probeert weg te blijven van natuurlijke suikers, kun je een adrenalineverslaving krijgen omdat de adrenaline het gebrek aan glucose compenseert. Het weglopen van adrenaline kan aanvankelijk wat gewenst gewichtsverlies veroorzaken, maar na verloop van tijd kan de bijtende adrenaline die door je lichaam stroomt, je bijnieren verbranden en andere ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en verergeren. Als gevolg hiervan kunt u vijf tot tien jaar na het proberen van een langdurig koolhydraatarm dieet last krijgen van bijnieruitputting. Als je je zorgen maakt over het eten van fruit, lees dan het volgende artikel https://www.innerfresh.nl/post/de-angst-voor-fruit


De adrenalinestoot vermijden

Als je probeert weg te blijven van geraffineerde, ongezonde suikers, maar die suikers niet vervangt door natuurlijke suikers uit fruit en zetmeelrijke groenten, zal uiteindelijk adrenaline je systeem beginnen te stromen elke keer dat je je favoriete zoete lekkernij of een glas wijn ziet. U merkt misschien dat u zich opgewonden voelt of inwendig trilt, wat tekenen zijn van een adrenalinestoot. Overspoel je systeem met genezende natuurlijke suikers en consumeer elke één tot twee uur wat glucose om te voorkomen dat deze adrenalinestoten het lichaam verwoesten.


Je bijnieren zullen racen in afwachting van waar je aan verslaafd bent. Dat betekent dat je euforisch kunt worden van de adrenaline die door je aderen stroomt, zelfs voordat je een slokje frisdrank neemt, eetbuien hebt, alcohol drinkt of een medicijn gebruikt. Het is een uitdaging om een ​​verslavingscyclus te doorbreken als deze eenmaal begint. Daarom is het zo belangrijk om je lichaam te voorzien van voldoende suikers uit vers fruit en groenten.


Als je van een voedselverslaving afkomt, is het belangrijk om dagelijks bladgroenten te gebruiken, vooral spinazie en veldsla. Als je een verslaving aan chocolade wilt stoppen, is het antwoord niet om alle suikers te schrappen. Breng in plaats daarvan glucoserijk voedsel en fruit mee dat je hersenen en lichaam zal helpen gedijen, inclusief dadels, meloenen, mango's en bananen.


Alcoholverslaving

Als je worstelt met een alcoholverslaving, zijn je hersenen waarschijnlijk wanhopig op zoek naar glucose. Hoewel de methylsuiker in alcohol snel in de hersenen kan komen, kan het ook ongelooflijk schadelijk zijn. In tegenstelling tot de helende glucose in fruit en zetmeelrijke groenten, kan de methylsuiker in alcohol de hersenen na verloop van tijd prikkelen, zoals komkommers in een pot azijn.


In plaats van je hersenen te overspoelen met de schadelijke suiker van alcohol, begin je je lichaam te overspoelen met de natuurlijke glucose waar het naar hunkert, door jou alcoholische drank te vervangen door het voedsel waarvan deze dranken zijn afgeleid - bijv. druiven en aardappelen, of welk fruit je ook het lekkerst vindt. Het is van cruciaal belang om fruit met een hoog glucosegehalte in uw dieet op te nemen als je van je alcoholverslaving af wilt komen.


Veel mensen die verslaafd zijn aan alcohol zijn niet zo geïnteresseerd in eten en halen de meeste van hun dagelijkse calorieën uit alcohol. Om deze verslaving te doorbreken, is het belangrijk om elke dag routinematig snacks en maaltijden te eten die glucoserijk zijn, denk dan vooral aan dadels, gedroogde mango en verse papaja.


Drugsverslaving

Als je verslaafd bent aan welke vorm van drugs dan ook, heb je waarschijnlijk last van een glucosetekort en een verslaving aan adrenaline. Als u verslaafd bent aan opiaten, kunt u zowel een opiaatverslaving als een adrenalineverslaving hebben. Helaas kunnen deze twee verslavingen samenwerken om nog grotere schade aan te richten. Een opiaatverslaving kan ongelooflijk moeilijk te doorbreken zijn, omdat wanneer een persoon gebruikt, hun adrenaline op volle toeren draait. Een amfetamineverslaving kan een uitdaging zijn om te doorbreken, omdat elke keer dat iemand amfetamine neemt, zijn bijnieren het lichaam overspoelen met adrenaline.


Om een ​​drugsverslaving te doorbreken, is het belangrijk om een ​​overvloed aan minerale zouten uit groenten, bladgroenten en bepaald fruit binnen te halen. Een eenvoudige manier om minerale zouten binnen te krijgen, is door dagelijks een glas citroenwater te drinken bij het opstaan. Een ander cruciaal onderdeel is het eten van de juiste soort glucose, waaronder wilde bosbessen, appels, meloenen, mango's en papaja. Rauwe honing is een ander ongelooflijk voedsel dat boordevol mineralen zit.


Het is ook belangrijk om elk uur of anderhalf uur voedzaam voedsel te eten als je herstelt van een drugsverslaving. Bleekselderij en bleekselderijsap kunnen ongelooflijk helend zijn voor alle verslavingen, maar vooral voor drugsverslavingen. Bleekselderij kan ook helpen bij het ontgiftingsproces door de lever te zuiveren van gifstoffen, en mensen met drugsverslavingen hebben meestal een extreem overbelaste lever. Het is van cruciaal belang om te begrijpen hoe de lever werkt en wat hij nodig heeft.


Verslavingen doorbreken

Als het gaat om het bestrijden van verslaving, is het essentieel om je lichaam op de juiste manier van brandstof te voorzien en de rol van adrenaline te begrijpen. Boulimia is bijvoorbeeld een moeilijke stoornis om te doorbreken, omdat het gemakkelijk is om verslaafd te raken aan de enorme hoeveelheid adrenaline die opborrelt - en een euforisch gevoel kan creëren - wanneer de maaginhoud omhoog wordt gestuwd. (Andere factoren, waaronder emotionele ontberingen en giftige zware metalen in de hersenen, kunnen ook een rol spelen bij boulimia).


Glucose en minerale zouten

Een glucosetekort in de hersenen kan het probleem zijn achter maar liefst 90% van de verslavingen. Dat is de reden waarom het eten van veel fruit, bladgroenten en groenten van cruciaal belang is om elke vorm van verslaving te doorbreken.


Naast hun glucosegehalte bevatten veel groenten en fruit een hoog mineraalgehalte, dat neurotransmitters voedt en de gezondheid van de hersenen ondersteunt en herstelt. Spinazie en boerenkool zitten boordevol geneeskrachtige minerale zouten. Andere mineraalrijke vruchten zijn veenbessen, wilde bosbessen, bramen, frambozen, appels, tomaten, komkommers, kiwi's, dadels en meloenen.


Laten we eens naar de hersenen kijken om het belang van deze natuurlijke minerale zouten te begrijpen. De hersenen zijn gevuld met neuronen. Elk neuron heeft een elektrische impuls die van de ene kant van de neuron naar de andere gaat met de steun van neurotransmitterchemicaliën. Deze elektrische impulsen hebben natrium, kalium, magnesium en glucose nodig om met succes door de neuronen te razen.


Helaas, wanneer iemand ernstige stress of druk ervaart, nemen de chemicaliën van de neurotransmitter af en hebben de elektrische impulsen niet langer de ondersteuning die ze nodig hebben om de neuronen te passeren. De elektrische impulsen kunnen opwarmen als ze de neuronen proberen te passeren, en als gevolg daarvan kunnen ze beginnen te kortsluiten. Als er genoeg elektrische impulsen kortsluiten in iemands hersenen, kan de persoon verslaafd raken aan iets als ongezond voedsel, omdat brainfog (watten/mist in je hoofd), verwarring en vermoeidheid vaak leiden tot overmatige honger. Op deze momenten heeft je lichaam eigenlijk glucose en minerale zouten nodig, die de elektrische impulsen kunnen afkoelen en de neurotransmitterchemicaliën kunnen ondersteunen.


Zware metalen

Het ontgiften van zware metalen is een andere belangrijk onderdeel om verslavingen te behandelen, omdat giftige zware metalen verslavingen kunnen veroorzaken. Ze blokkeren de werking van neurotransmitters. Door zware metalen uit de hersenen te verwijderen, kunnen neurotransmitters opnieuw worden opgebouwd en gedijen. Het verlagen van uw vetinname kan ook helpen uw bijnieren en neurotransmitters te stabiliseren en uw lichaam in staat te stellen meer mineraal- en glucoserijk voedsel op te nemen. Als je van vlees houdt, probeer dan je consumptie te halveren. Als je een vetrijk, plantaardig dieet volgt, probeer dan de totale hoeveelheid vet die je consumeert te verlagen.


Hoe verder

Mens zijn is niet gemakkelijk in onze wereld, en omgaan met een verslaving kan een meedogenloze strijd zijn. Weet dat je niet de enige bent - veel mensen worstelen met een verslaving. Er zijn redenen voor verslavingen en er zijn stappen die u kunt nemen om uw lichaam de ondersteuning, voeding en supplementen te geven die het nodig heeft om elke verslaving te overwinnen.


Weet dat je kunt herstellen en er hulp is. Neem gerust contact op als je vragen hebt.


Groet,


Aschwin van Diermen

Orthomoleculair therapeut

Lyme hersteltherapeut69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page