top of page

De waarheid over diabetes

Bijgewerkt op: 23 aug. 2022


Als ik mijn adviezen deel met iemand die diabetes type 2 heeft, is dat vaak even schrikken voor deze persoon. Het advies staat namelijk behoorlijk haaks op het reguliere voedingsadvies. Belangrijk om meer aandacht te geven aan de ware oorzaak achter diabetes type 2.

Er wordt algemeen aangenomen dat suiker de belangrijkste oorzaak van diabetes is, wat heeft geleid tot aanbevelingen om een ​​koolhydraatarm dieet te volgen en suiker ten koste van alles vermeden dient te worden, inclusief fruit. Suiker en ongezonde koolhydraten uit zaken als gebak, cake, koekjes, donuts en snoep zijn inderdaad slecht voor ons en moeten worden vermeden. Ons lichaam heeft echter gezonde koolhydraten nodig om te functioneren, die te vinden zijn in voedingsmiddelen zoals pompoen, zoete aardappelen, wortelen, linzen, zwarte bonen, bessen, appels en ander fruit.

Wanneer we koolhydraten eten (ongeacht de bron), breekt ons lichaam ze af in glucose (bloedsuiker), wat de brandstof wordt die ons op de been houdt - en ons in leven houdt. Wanneer de glucosespiegel stijgt, scheidt onze alvleesklier het hormoon insuline af. Insuline zorgt er voor dat glucose vanuit de bloedbaan, in onze cellen wordt geleid, waar het kan worden gebruikt voor energie, en houdt onze bloedsuikerspiegel stabiel. Dit proces kan echter misgaan als de alvleesklier niet genoeg insuline aanmaakt, of als sommige van uw cellen niet meer reageren op insuline, wat insulineresistentie wordt genoemd. In beide gevallen blijft de bloedsuikerspiegel hoog, waardoor u risico loopt op diabetes type 2.


De rol van vet

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is een factor die veel meer kans maakt op insulineresistentie en diabetes dan gezonde koolhydraten zoals hierboven vermeld, een vetrijk dieet. Hier zijn verschillende redenen voor. Ten eerste belasten hoge vetgehaltes in het bloed uw lever, pancreas en bijnieren, die samenwerken om uw bloedsuikerspiegel te reguleren. Je lever moet de last dragen van het verwerken van het vet dat je eet, dus een vetrijk dieet kan de lever traag maken en waardoor het niet in staat is om glucose op te slaan en af ​​te geven zoals het hoort. Overtollig vet belast uw alvleesklier omdat de alvleesklier veel meer vet-verterende enzymen moet afgeven om de vetvertering goed te laten verlopen.

Bovendien, wanneer het bloedvetgehalte hoog is, overspoelen de bijnieren het lichaam met adrenaline. Hoewel dit de spijsverteringskracht verhoogt om vet door uw systeem te helpen verplaatsen, kan overtollige adrenaline de druk in de alvleesklier verhogen, waardoor het vermogen om voldoende insuline te produceren om uw glucosespiegels onder controle te houden, vermindert. Ten slotte kunnen hoge vetgehalten in het bloed voorkomen dat glucose de cellen binnendringt. Dit wil niet zeggen dat alle vetten, zelfs gezonde vetten zoals noten, zaden en avocado's, slecht voor ons zijn en volledig moeten worden geëlimineerd.

Ongeacht het door u gekozen dieet, de vetinname moet alleen worden gemodereerd om te hoge bloedvetwaarden te voorkomen wanneer u te maken heeft met prediabetes of type 2-diabetes. Als u bijvoorbeeld veganistisch eet, verminder dan de hoeveelheid vet die u binnenkrijgt van noten, notenboters, zaden, oliën, avocado's, enz. Als u vegetarisch bent, beperk dan de eieren, zuivelproducten, noten, zaden, oliën, avocado, enz. Als uw dieet dierlijke eiwitten bevat, beperk dit dan tot één portie vlees per dag (zelfs mager vlees bevat aanzienlijke hoeveelheden vet).

Het op deze manier verminderen van vet helpt de belasting op de alvleesklier, lever en bijnieren te verlichten, wat de eerste stap is in het voorkomen en / of genezen van diabetes. Als u ervoor kiest om een ​​vetrijk dieet te volgen (wat uw HbA1c-gehalte op korte termijn wel kan normaliseren), wordt het vooral belangrijk om uw koolhydraatinname te beperken, aangezien een dieet met koolhydraten en veel vet uw lichaamssystemen te zwaar belast. Uiteindelijk zal het verminderen van voedingsvet en het opnemen van gezonde koolhydraten zoals hierboven vermeld, u de beste kans geven op genezing van diabetes en helpen uw A1C-waarden op een meer permanente basis binnen een gezond bereik te krijgen.


De rol van adrenaline

Een voorloper van diabetes type 2 is hypoglykemie (wanneer de glucosespiegel onder normaal daalt), die te wijten is aan een stagnerende, trage, overbelaste of verzwakte lever en disfunctionele bijnieren. In feite beginnen zowel diabetes type 2 als hypoglykemie meestal met slecht werkende bijnieren. Wanneer u bijvoorbeeld chronische stress ervaart, scheiden uw bijnieren grote hoeveelheden adrenaline af, wat zeer schadelijk is voor de alvleesklier. Hypoglykemie kan ook optreden als u niet om de twee uur minstens een lichte, evenwichtige snack eet, bijvoorbeeld fruit (voor suiker en kalium) en groente (voor natrium).

Het overslaan van maaltijden dwingt uw lichaam om de glucoseopslag in uw lever op te gebruiken, eenmaal verbruikt zal het lichaam een energietekort ervaren, waardoor het lichaam op adrenaline gaat draaien, wat uw alvleesklier kan beschadigen en tot insulineresistentie kan leiden. Te weinig adrenaline kan ook uw alvleesklier aantasten, omdat het hem dwingt overuren te maken om te compenseren. Bijnieruitputting, waarbij onstabiele bijnieren afwisselend te veel en te weinig adrenaline produceren, kan ook uw alvleesklier schaden omdat deze probeert te compenseren voor tekorten aan adrenaline en vervolgens wordt overspoeld met adrenaline. ( klik hier voor meer informatie over bijnieruitputting )


Genezende voedingsmiddelen

Naast het terugdringen van de vetinname, is het belangrijk om gezonde koolhydraten in uw dieet op te nemen. Genezende koolhydraten zoals pompoen, zoete aardappelen, andere wortelgroenten en fruit bevatten essentiële voedingsstoffen voor een optimale gezondheid en wanneer de natuurlijke suikers in deze gezonde koolhydraten aan deze voedingsstoffen zijn gebonden, veroorzaakt dit geen schade aan uw bloedsuikerspiegel zoals verwerkte suiker dit doet.

Wilde bosbessen, papaja's, bramen, appels en frambozen zijn topvruchten om te eten als je diabetes type 2 of hypoglykemie hebt. Groenten om op te focussen zijn onder andere spinazie, selderij, spruitjes, boerenkool en asperges. Deze voedingsmiddelen helpen de lever te ontgiften, het glucosegehalte te versterken, de alvleesklier te ondersteunen, de bijnieren te stimuleren en insuline te stabiliseren. Om uw bloedvet onder controle te houden, kunt u het beste kaas, melk, room, boter, eieren, verwerkte oliën en alle suikers vermijden, behalve rauwe honing en fruit.

Hoewel deze aanbevelingen in strijd zijn met conventionele strategieën voor het voorkomen en beheersen van diabetes type 2, verlicht het benadrukken van voedingsrijke groenten en fruit en het verminderen van voedingsvet de belasting van uw lever, alvleesklier en bijnieren, waardoor ze hun taken kunnen uitvoeren, inclusief het zo stabiel mogelijk houden van uw bloedsuikerspiegel. Sluit vriendschap met gezonde koolhydraten en fruit, beperk je vetinname en herwin het gezonde leven dat je hoort te leven!


Groet Aschwin


Orthomoleculair therapeut

Lyme hersteltherapeut


111 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page