top of page

Duizeligheid, ziekte van Ménière, Vertigo!


Mijn vader heeft er op het moment veel last van heeft, elke dag zelfs. Duizelig, misselijk en met lopen moet hij zich soms ergens aan vasthouden, omdat hij anders mogelijk kan vallen. Als je wel eens te diep in het glaasje hebt gekeken, dan weet je ongeveer hoe hij zich voelt. Het lijkt ook te versterken als hij te lang achter de computer zit. Het beïnvloed zijn leven flink en gaat liever niet meer alleen naar buiten. Daarbij heeft hij ook flink wat buikklachten, waarvan ik niet wist dat deze zo heftig zijn. Opgeblazen buik, buikpijn, luchtverplaatsingen, vooral in de avond. Ik heb mijn pap al vaker hier adviezen voor gegeven, maar nu moeten we het maar eerst echt goed doen. Er zit namelijk een link tussen zijn darmklachten en zijn duizeligheid!


Bij ziekte van Ménière is de theoretische overtuiging dat calciumkristallen en -stenen deze ziekte veroorzaken, maar dit is niet juist. Behandeling is er niet, als alleen medicatie die de misselijkheid kunnen verminderen.

In werkelijkheid is het een neurologisch klacht, zenuwen dus! De zenuwen zijn ontstoken door een laaggradige virale infectie die dan vooral de nervus vagus en zenuwen in het binnenoor aantast.

De nervus vagus of zwervende zenuw is de tiende hersenzenuw en verbindt de hersenen met het lichaam: hij ontspringt uit de hersenstam en loopt door de borst- en buikholte naar de organen toe. Ook naar de darmen en daardoor kan een probleem met de nervus vagus ook darmklachten geven, maar ook andersom! En dit laatste verwacht ik het geval te zijn bij mijn vader. Als we zijn darmklachten oplossen, zullen ook de duizelingen minder worden. We behandelen echter wel beide klachten tegelijkertijd.


De meest voorkomende klachten bij de ziekte van Ménière zijn:

  • Duizeligheid: de meeste mensen hebben last van plotselinge aanvallen van draaiduizeligheid, sommigen hebben het gevoel te schommelen/deinen/wiegen.

  • Gehoorverlies en/of vervorming van het gehoor: dit komt en gaat, met name in het begin van de ziekte. Bij sommige patiënten ontstaat het gehoorverlies jaren voordat de eerste duizeligheidsaanvallen komen. Momenten van gehoorverlies gaan vaak samen met een vol gevoel in dat oor of druk op het hoofd aan die zijde. In het begin herstelt het gehoor nog, maar met de tijd neemt het gehoorverlies toe en wordt het blijvend. Het begint vaak in de lage tonen, maar kan dan ook een gehoorverlies van alle tonen worden. Doordat men bij een aanval erg ziek kan zijn, wordt het gehoorverlies niet altijd opgemerkt.

  • Oorsuizen (tinnitus): ook dit kan komen en gaan, maar het kan ook constant aanwezig zijn. Het kan wisselen in hoogte, sterkte en karakter (bijvoorbeeld fluittoon, ruis, piep, etc.). Het kan samengaan met gehoorklachten of duizeligheidsaanvallen, maar het kan ook los daarvan optreden. Bij een deel van de patiënten wordt een aanval aangekondigd door oorsuizen of het toenemen daarvan.

  • Vol gevoel in het oor: net als het gehoorverlies en oorsuizen kan dit komen en gaan, maar het kan er ook continu zijn. Het vol gevoel of toename daarvan kan een aanval aankondigen. Sommige patiënten hebben last van een druk of pijn rondom het oor of aan die zijde van het hoofd.

  • Misselijkheid en braken: een deel van de mensen heeft last van misselijkheid en eventueel ook braken. Vaak is het zo dat hoe heviger de aanval is, hoe meer last men hiervan heeft. Verder krijgen sommige mensen last van hevig zweten, kunnen ze het erg koud krijgen (bijvoorbeeld met rillingen) en kan er het gevoel zijn nodig naar het toilet te moeten. (bron: www.kno.nl)


Ware oorzaak van duizeligheid, Vertigo, ziekte van Ménière

Vertigo wordt veroorzaakt door een of meer van de meer dan 60 varianten van het Epstein-Barr-virus, waarbij neurotoxinen* vrijkomen die zich hechten aan de nervus vagus, deze vervolgens ontsteken en irriteren. Dit veroorzaakt een reeks symptomen, waaronder duizeligheid of het gevoel dat u zich op een bewegende boot bevindt, aangezien de nervus vagus voornamelijk verantwoordelijk is voor het evenwicht. De medische wetenschap en het onderzoek zijn zich er nog steeds niet van bewust dat dit de echte oorzaak is van deze neurologische aandoening.


* Neurotoxinen zijn afvalstoffen die virussen achterlaten en een irritatie geven op zenuwen.


Deze neurotoxinen infecteren niet alleen de nervus vagus bij mijn vader, maar ook de zenuwen in zijn darmen. Hierdoor is er een verminderde darmperistaltiek en kun je darmklachten creëren. Daarbij is deze beste man ook al bijna 80 en zal zijn lever ook wel wat hulp kunnen gebruiken. Bij een minder goed werkende lever is de galstroom belemmert en is de aanzet tot het verteren van vet niet meer optimaal. Deze onverteerde vetten zorgen voor een ranzige vetlaag in de darm (biofilm). Deze vetlaag vormt niet alleen een huisvesting voor virussen, maar ook voor bacteriën, schimmels en parasieten!

Deze beste man is verder gezond, gebruikt geen medicatie (als alleen tegen de misselijkheid), wat op zich al bijzonder is op die leeftijd.


Behandeling

Het behandelen van virussen heb ik vaker besproken, je moet het lichaam zuiveren door de dag te beginnen met water en citroen en een halve liter bleekselderijsap. Heel belangrijk is om in de ochtend geen vet te eten (ook geen plantaardige melk) en alleen fruit te eten en beetje groenten zoals komkommers en kruiden zoals koriander en peterselie in je smoothie. Op deze manier komt er voldoende energie in de lever om het lichaam schoon te kunnen houden. Virussen voeden zich namelijk ook met niet goed verwerkte afvalstoffen. Gedurende de dag dien je ook de focus te leggen op fruit, bladgroenten en aardappels. Ben je een vlees- of viseter, eet dit dan alleen bij het avondeten en probeer overdag veganistisch te blijven. Zo beperken we de vetinname en bevorder je de energie opname.


Boost je immuunsystemen met supplementen, zoals de juiste B12 en zink. Supplementenadvies is bij iedereen uniek, maar vind de juiste supplementen via de zoekbalk op onze website. Hier vind je supplementen die geen stoffen bevatten die het lichaam juist in de weg zitten. We verkopen deze supplementen niet zelf, maar is opgezet voor iedereen die supplementen zoekt die Chronische klachten op de juiste manier wil behandelen.


Heb je vragen, stel ze dan gerust. Ik wil iedereen graag helpen en dat meen ik echt!


Groet Aschwin

Voedingsspecialist bij Chronische ziekte490 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page