top of page

Hooikoorts


Vanochtend werd in het nieuws verteld dat het hooikoortsseizoen echt is begonnen en als je last hebt van hooikoorts dan ga je een slechte tijd tegemoet. Nou daar ben je lekker mee dan!


Op de site https://www.kno-winkel.nl/nl/blogs/kno-nieuws/hooikoortsseizoen/ kun je lezen wat je kunt doen om de hooikoorts te beperken. Zie dit overzicht ook verderop in dit artikel. Eén van de adviezen is dat je de buitenactiviteiten moet beperken, maar dat is nogal wat. Op dit overzicht staat dat het seizoen loopt van februari t/m oktober! Dat is langer dat een hele zomer! Niet te doen dus. Zelf heb ik ook last gehad van hooikoorts en als ik dan ging motorrijden ging het goed, zo lang ik mijn helm maar op hield. Ging ik even tanken of ergens wat drinken, dan had ik hem zitten. Zodra de helm afging, begon het niesen, snotteren, jeuk in de ogen. Het niesen stopte soms echt niet, achter elkaar door, rode vlekken in mijn gezicht en ik kon niet meer helder kijken vanwege al het vocht en tranen in mijn ogen. Een geluk voor mij was dat ik er maar één of twee maanden last van had, maar er zijn genoeg mensen die gewoon echt niet naar buiten kunnen. Voor die mensen echt een ramp, de zomer is dan geen pretje meer. Nu heb ik geen last meer, alleen als ik de heg snoei, dan moet ik een klein beetje niesen. Dan snuit ik één keer mijn neus en dan is het weg. Enorm verschil met hoe het was en dat kan voor iedereen. Iedereen kan herstellen van hooikoorts!

De behandeling voor hooikoorts is medicatie en dan vooral histamineremmers, maar soms gaat de behandeling echt heel ver en krijgen mensen zelfs injecties. Maar wist u dat vitamine C ook een histamineremmer is? Standaard zou ik al 3 tot 4 gram verdeeld over de dag nemen en bij een hooikoortsaanval neem je direct 2 gram, meer kan ook nog. Het lichaam verbruikt veel vitamine C op dat moment. Zorg ervoor dat je ten alle tijden vitamine C bij je draagt! Andere histamineremmers zijn bijvoorbeeld gember en moederkruid, dit kun je drinken als thee op preventieve basis. Maar echt hooikoorts oplossen doe je hier ook niet mee.


Oorzaak hooikoorts

De oorzaak van hooikoorts is een streptokokkenbacterie, pak je deze aan, dan zal de hooikoorts verdwijnen en het verbaast mij zelfs vaak ook, dat het ook nog vrij snel kan. De streptokokkenbacterie (strep) is namelijk een hardnekkige bacterie die in theorie moeilijk te bestrijden is, antibiotica werkt eigenlijk niet. Strep wordt snel resistent tegen antibiotica. Daarbij zal 'alleen' antibiotica ook niet werken, omdat deze behandeling te summier is. Er is echt meer voor nodig! Je zult voeding weg moeten laten die strep lekker vindt en dat zijn voornamelijk eieren, gluten en zuivel. Dat zal voor heel veel mensen even schrikken zijn. Als je geen brood meer mag, wat moet ik dan eten, krijg ik vaak als vraag. Er zijn echt genoeg alternatieven en heel veel glutenvervangers tegenwoordig. Een volkorenboterham is best voedzaam, het probleem is alleen dat ziekteverwekkers, waaronder strep, een boterham ook erg lekker vindt! We moeten de strep uithongeren door deze voedingsmiddelen te weren,

zeker flink af te bouwen.

Verder dien je voeding te gaan eten, die strep echt niet fijn vindt en dat zijn bijvoorbeeld bananen, besjes, gember, rauwe honing, knoflook. Zie ook het plaatje hiernaast. Met deze adviezen stimuleer je direct het immuunsysteem en wordt het voor strep al een stuk lastiger om sterk te blijven. Maar om strep echt klein te krijgen zijn er ook supplementen nodig, waaronder vitamine C. Naast dat vitamine C een histamineremmer is, valt het ook strep aan. Ook zink en B12 zijn belangrijk.


De lever

Een ander probleem is dat de lever vaak overbelast is en deze heeft zich over een langere periode van tijd, dat kan tientallen jaren zijn, gevuld met afvalstoffen. De lever doet dit om jou te beschermen, want al deze afvalstoffen vormen een voedingsmiddel voor alle ziekteverwekkers, ook de strep dus. De lever houdt deze afvalstoffen vast, maar ook de lever kan overvol raken. Als dat gebeurt, blijven de afvalstoffen in het lichaam en worden ziekteverwekkers gevoed. Vaak zie je daarom ook nog andere klachten bij dan alleen hooikoorts. Belangrijk is om de lever ook mee te behandelen en de lever te helpen bij het afvoeren van afvalstoffen zonder dat ziekteverwekker gevoed wordt. Dit kan heel goed, maar is een wel plannetje voor nodig. Dit laatste is niet makkelijk in dit artikel uit te leggen en is het beter om een afspraak te maken. Alle andere genoemde adviezen zou ik zeker mee starten en mocht dit niet voldoende werken, neem dan contact op en dan gaan we zorgen dat je hooikoorts wordt opgelost.


Heb je vragen, neem dan gerust contact op.


Tot weer een volgende keer,


Aschwin van Diermen

Orthomoleculair therapeut

Lyme hersteltherapeut


66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page