top of page

Ken je dat, van die rusteloze benen?

Bijgewerkt op: 24 jan. 2021


Helemaal om gek van te worden toch! Men noemt het ook Restless legs en de klachten kunnen kunnen flink variëren. Vaak zijn de klachten 's avonds en 's nachts het ergst en kun je moeite hebben om in slaap te komen. Je wilt je benen continue bewegen, omdat je een verzwarend gevoel van jeuk of kriebel in je benen ervaart. Jezelf krabben werkt niet, omdat het vaak in je benen in zit, i.p.v. op de huid. Ook tintelingen kunnen aanwezig zijn. Het is een soort onbedwingbare onrust in de benen en door te bewegen gaat het vervelende gevoel even weg, om dan vervolgens weer snel terug te komen. Het is daardoor lastig om rustig te liggen, uw benen maken soms vanzelf schokkende bewegingen, hierdoor slaapt u minder goed en kunt u overdag moe of slaperig zijn. De klachten zijn vaak het hevigst vlak voor het inslapen. Ook als u lang zit, kunt u last krijgen van uw rusteloze benen. Bijvoorbeeld in een bus, bioscoop of vliegtuig.


Zelf het ik het ook wel eens ervaren, het heeft daarom ook niets met leeftijd te doen. Bij mij was het van korte duur en ging het gelukkig vanzelf weer over. Ik vermoed dat iedereen er eigenlijk wel eens last heeft. Echter hebben miljoenen mensen de diagnose rusteloze benen en de medici hebben hier eigenlijk geen goede oplossing voor.

Beweging is vooral hetgeen goed kan helpen. Als behandeling wordt vaak medicatie voor geschreven die werken op de neurotransmitters in de hersenen, vaak geven deze ook vervelende bijwerkingen. Ook fysiotherapie kan helpen. Echter blijft dit allemaal maar een beetje gissen en hoop je dat het beter zal gaan. Als je weet dat rusteloze benen verschillende oorzaken kan hebben, weet je ook wat je kunt doen om dit te behandelen.


Verschillende oorzaken


Virus

Er zijn verschillende oorzaken die rusteloze benen kunnen veroorzaken. Ik spreek vaak over virussen en ook hier kunnen virussen de oorzaak zijn. In sommige gevallen zie je bij rusteloze benen mensen die jeuk hebben die niet over gaat door even te krabben. Het irritante gevoel van jeuk komt meestal van diep in de benen in plaats van aan de oppervlakte en wordt veroorzaakt door een virus. Dit dien je dan ook als zodanig te behandelen en gaan de klachten weg of worden sterk verminderd. Virussen voeden zich met afvalstoffen die met de jaren zijn opgebouwd in het lichaam i.c.m. een lever die niet snel genoeg werkt en daardoor de afvalstoffen niet goed meer kan afvoeren. Een detox is hier op zijn plaats i.c.m. het weglaten van de voeding die virussen voeden en het meer gaan eten van voeding die virussen niet fijn vinden.


Ischias

Een andere vorm van rusteloze benen kan voortkomen uit de ischias. Deze heupzenuw begint in je ruggenmerg en loopt via de bil langs de achterkant van het been en kan veel rusteloze benen veroorzaken, zelfs als u niet direct last hebt van deze zenuw. In dit geval kan het worden veroorzaakt door een tussenwervelschijf. Enerzijds door een direct letsel of door een virus die het voorzien heeft op deze zenuw. Het virus kan ook de zenuwen in de lumbale wervelkolom belasten, waardoor de schijven gedwongen worden te bewegen en de zenuwen bekneld raken. Dit kan ook de oorzaak zijn bij mensen met een hernia en niet zwaar hebben getild. De virale activiteit kan ervoor zorgen dat alles ontstoken raakt rondom de tussenwervelschijf en hierdoor de schijven in onze ruggengraat uit positie drukt.


Denkt u dat uw rusteloze benen veroorzaakt wordt doordat u heupzenuw ontstoken is, gebruik dan een coolpack voordat u gaat slapen en verwarm het als u opstaat. Dit helpt de zenuw te kalmeren en te genezen. Verder dien je de virale activiteit aan te pakken.


Ontsteking van de darmwand

Het zal je misschien verbazen, maar rusteloze benen kunnen ook worden getriggerd door het voedsel dat door de dikke darm beweegt. Soms ontwikkelen mensen een beetje gasvorming door een ontsteking die ontstaan is door bacteriën. Deze gasbellen die hierdoor door de darm bewegen, kan ontstoken gebieden raken, kleine holtes in de voering die bekend staat als diverticulose en die kunnen worden veroorzaakt door oude E. coli of streptokokken. Deze passerende gasbellen kunnen rusteloze benen veroorzaken, omdat er talloze zenuwuiteinden in ons darmkanaal zijn.

Dit is een van de meest irriterende en meest voorkomende oorzaken van bij rusteloze benen. Gasbellen die door het darmkanaal bewegen, irriteren de zenuwuiteinden in de dikke darm die zijn verbonden met de onderste helft van uw lichaam, wat sensaties in de benen kan veroorzaken. We hebben vaak genoeg mensen kunnen helpen met rusteloze benen kunnen helpen door het doen van een aantal darmspoelingen en aanpassing van het het voedingspatroon.


Een ander aspect van de oorzaken van rusteloze benen die ontstaan door darmklachten kan verband houden met een lage maagzuurproductie en een lage galproductie. Wanneer er niet genoeg galzouten uit de lever komen om voedsel goed af te breken, gaat het voedsel dat niet wordt afgebroken door het darmkanaal en wrijft het tegen gevoelige zenuwen. Het opnemen van bleekselderijsap in uw dieet kan een ongelooflijke ondersteuning zijn voor mensen die aan dit specifieke type lijden van rusteloze benen.


Leverontsteking

De lever en de darmen kunnen hand in hand gaan bij rusteloze benen. De lever kan bijdragen aan de lage galproductie die van invloed is op het vermogen van het lichaam om voedsel op de juiste manier te verteren. De lever kan gemakkelijk oververhit raken omdat hij zo overbelast is met virussen, gifstoffen, pesticiden, adrenaline en meer. De lever moet elk gif waaraan je wordt blootgesteld opnemen en proberen ermee om te gaan.

De lever kan traag worden, stagneren en niet meer reageren, maar dit orgaan kan ook overmatig reageren en kan beginnen te kronkelen en verkrampen. Sommige mensen voelen deze activiteit, anderen niet. Mensen realiseren zich misschien niet eens dat rusteloze benen hen in stand houden; ze worden misschien midden in de nacht wakker en weten niet waarom. Ze kunnen zelfs ten onrechte aannemen dat het komt omdat ze naar de badkamer moeten. Anderen weten dat hun rusteloze benen het probleem zijn, maar ze realiseren zich niet dat hun overbelaste, krampachtige levers de oorzaak zijn.


U kunt zoveel dingen in de lever hebben, zoals traagheid of leverwarmte, die misschien niet herkenbaar zijn. Ze verschijnen misschien niet eens op een bloedtest, CT-scan of MRI. Een leververvetting kan worden opgespoord, maar een pre-vette lever kan momenteel niet gediagnosticeerd worden en dit kan ook onrustige benen veroorzaken. Het is belangrijk om te onthouden dat een overbelaste lever de verborgen boosdoener kan zijn achter rusteloze benen en het belangrijk is om voor dit vitale orgaan te zorgen door de voedingsmiddelen weg te laten die de lever over belasten.


Meerdere factoren

Rusteloze benen ontstaan ​​meestal niet uit één ding. Er zijn meerdere factoren en soms hebben gevallen betrekking op meerdere tegelijk. U kunt eigenlijk alle bovengenoemde factoren tegelijkertijd ervaren.


In sommige unieke gevallen kan het eenvoudiger zijn. De rusteloze benen kunnen te maken hebben met een bevroren SI-gewricht, ruggengraatprobleem of een overvloed aan verkalking door het hele lichaam, waardoor het in slaap vallen uitdagender kan zijn dan normaal. Maar in veel gevallen zijn er meerdere bijdragende factoren die ervoor zorgen dat slapen of zelfs dutten een onvoorstelbare uitdaging wordt.


Helaas dwingt het gebrek aan informatie over deze aandoening artsen om zeer weinig nuttige oplossingen te hebben om hun patiënten aan te bieden. Sommige artsen bieden hun patiënten medicatie aan. En in sommige gevallen kunnen bepaalde medicijnen tijdelijk het lijden van een persoon helpen verminderen, waardoor ze op andere manieren kunnen genezen. Hoewel medicatie in bepaalde omstandigheden nuttig kan zijn, is het handig om er voorzichtig mee te zijn. Volg hierin uw eigen gevoel en verkrijg de beste beschikbare informatie om u te helpen genezen.


Behandeling

Welke supplementen en voedingsmiddelen geschikt zijn voor elk individu, hangt grotendeels af van de factoren die bijdragen aan hun rusteloze benen. Wat ik in de praktijk doe, is als eerste een detox en niet een hele zware detox. Ik kom er steeds meer en meer achter dat een milde detox veel beter is en veel meer resultaat geeft en dit eigenlijk bij alle aandoeningen die ik behandel in de praktijk. Hierbij hoef je zelfs ook niet te vasten en behaal je toch dezelfde resultaten. Door een detox haal je overtollige afvalstoffen en zware metalen uit het lichaam en hierdoor put je virussen uit!


Het verhogen van de inname van fruit en groenten kan een fantastische manier zijn om het rusteloze benen te bestrijden. Aardappelen zijn een wondervoedsel voor rusteloze benen en probeer vooral gestoomde aardappelen te eten. Ze hebben krachtige antivirale eigenschappen en zijn wonderbaarlijk genezend. Ze hebben genoeg lysine om virussen in de lever te doden die mogelijk bijdragen aan iemands rusteloze benen. Aardappels staan in een slecht daglicht en dat is volledig misplaatst. Aardappelen zijn super gezond, ook zelfs als u wilt afvallen!


Als uw rusteloze benen voortkomen uit een probleem met zware metalen, kan het eten van mango voor het slapengaan helpen om de elektrische impulsen in de hersenen te kalmeren (Lees een eerder blog hierover)


Het is ongelooflijk belangrijk om gehydrateerd te blijven om de lever te helpen om de afvalstoffen makkelijker weg te spoelen en te reinigen. Denk dan niet alleen aan water, maar dagelijks citroenwater drinken is een fantastische toevoeging voor iedereen die het rusteloze benen wil genezen. Eet veel vochtrijke voeding tussendoor, denk aan komkommers, bleekselderij, bladgroenten, paprika's e.d.


Gewoon wandelen

Er zijn een aantal geweldige dingen die u kunt doen om uw gemoedsrust te herstellen. Een van de gemakkelijkste manieren om te helpen met rusteloze benen, is door te wandelen. De fysiotherapeut zal dit ook verteld hebben. Als je kunt lopen, maak dan zeker wat tijd vrij om dit te doen. Als je ischiasproblemen hebt, wil je dat misschien niet, maar probeer gewoon te doen wat je kunt. Zelfs een heel rustige wandeling buiten of rond uw huis kan nuttig zijn. Als je daartoe in staat bent, loop dan regelmatig, breng je geest zoveel mogelijk tot rust en observeer de bezienswaardigheden, geluiden en geuren om je heen. Wandelen kan ongelooflijk krachtig zijn voor het verlichten van rusteloze benen en kan vooral waardevol zijn voor mensen bij wie het rusteloze benen het gevolg is van problemen met zware metalen.


Hoe verder

Zorg ervoor dat u 's ochtends warme kompressen gebruikt en' s nachts koude kompressen om de zenuwen aan de basis van de wervelkolom te kalmeren. Begin zo veel mogelijk met deze ondersteunende voedingsmiddelen en supplementen te werken. Blijf hopen en weet dat u niet de enige bent. Er zit een echte oorzaak achter de frustrerende symptomen die u ervaart en door gewapend met deze kennis vooruit te gaan, zult u in staat zijn om verder te gaan met genezing.


Wil je eens vrijblijvend jou gezondheidsklacht(en) bespreken met Aschwin, maak dan nu een telefonische afspraak op een tijdstip dat bij jou past!Aarzel niet en kom achter de oorzaak van jou klachten.

Groet Aschwin


199 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page