top of page

Lichen sclerosus


Lichen sclerosus is een aandoening die voor veel mensen niet bekend is, toch kom ik het regelmatig tegen in de praktijk. Het is een aandoening waar ook niet iedereen snel of makkelijk overpraat. Bij Lichen sclerosus krijgt u lichte, glanzende plekken op uw huid, de huid is strak, minder soepel en kan dunner worden. Ook kan het pijn doen. Het kan over hele lichaam voorkomen, maar meestal zie je de klachten bij vrouwen voorkomen op de schaamlippen, ingang van de vagina en anus. Bij mannen komt het ook voor en meestal op de penis, eikel en voorhuid. Hierdoor kan gemeenschap echt pijnlijk zijn voor zowel vrouwen als mannen. Hierdoor ontstaat er een schaamte waar niet iedereen zo eenvoudig over kan vertellen. Ondanks dat het niet direct als een ernstige aandoening beschouwt wordt, kan het de kwaliteit van leven behoorlijk in de weg zitten.


Lichen sclerosus valt onder de huidaandoeningen en regulier is er geen echte oplossing tot herstel, als alleen proberen om de klachten zo laag mogelijk te houden door te smeren met een hormoonzalf. Echter maken deze hormoonzalven de huid ook weer dunner en kun je dit ook niet continue blijven smeren.


Oorzaak Lichen Sclerosus

Lichen sclerosus is net als bij de meeste huiddoeningen, zoals bijv. eczeem en psoriasis het gevolg van het Epstein-Barr virus (EBV) die zich bevindt in de lever en zich voedt met opgeslagen koper, kwik en bij Lichen Sclerosus ook sporen van erfelijke DDT (= een bestrijdingsmiddel die verboden werd in 1973). Wanneer dit virus zich hiermee voedt, ontstaat er een nog veel giftigere stof, die we dermatoxinen noemen. De resulterende dermatoxinen dringen zich naar de oppervlakte van de huid, hoewel ze de neiging hebben om lager in het lichaam te blijven, meestal vanaf de taille. Dat komt omdat de sporen van DDT in de dermatoxines de neiging hebben om ze naar beneden te trekken wanneer ze in de bloedbaan komen en zich in het lymfestelsel nestelen, dus wanneer de dermatoxines op huidniveau aan de oppervlakte komen, bevindt dat zich meestal in lagere delen van het lichaam.

Vaak verward met eczeem, is deze aandoening anders; bij Lichen sclerosus wordt de huid kwetsbaarder. Het wordt in het begin ook vaak verward met gewone dermatitis en als de klachten aanhouden wordt het ook wel beschouwt als een auto-immuunziekte. Vergis je niet; dit is een virale aandoening van de lever. Hoewel DDT overgegeven kan worden via de conceptie is Lichen sclerosus geen erfelijke aandoening. Zo lang er geen virus aanwezig, zal er geen Lichen Sclerosus ontstaan.


De behandeling

De behandeling is net als bij elke andere huidaandoening die ik behandel, namelijk het aanpakken/verwijderen van de bronnen waar het virus zich mee voedt. Dit zijn niet alleen de eerder genoemde stoffen, maar ook gluten, zuivel en ei. Hierbij is het zeer aan te raden de inname van dierlijke vetten en eiwitten te verlagen, omdat ze de werking van lever en gal belemmeren. Ze blokkeren de opname van glucose in de lever en stagneert de werking van de spijsverteringsenzymen. Doen we dit niet, dan ontstaat er een vicieuze cirkel; de gegeten voeding wordt namelijk niet of niet goed verteerd en ontstaat er een rottingsproces in de darmen, die op hun beurt de lever nog meer onder druk zetten en nog meer uitput!

Ook supplementen zijn 9 van de 10 keer noodzakelijk om de opname van voedingsstoffen te verbeteren en het virus aan te pakken.


Wil je meer info over de manier van deze behandeling, neem dan aub contact op door me te bellen, Whatsappen of te mailen. 0651249421 / info@innerfresh.nl


Groet Aschwin


Orthomoleculair therapeut

Lyme hersteltherapeut


277 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page