top of page

Menopause & PMS

Bijgewerkt op: 16 mei 2023


Talloze vrouwen horen dat hormonale onbalans of de menopauze de oorzaak is van hun klachten. Dit is onjuist! De menopauze is eigenlijk iets wat goed is. Geloof het of niet, het verouderingsproces vertraagt na de menopauze. Dat is niet de boodschap die op dit moment gegeven wordt. Vrouwen zien de menopauze als het begin van veroudering en aan leeftijd gerelateerde gezondheidsproblemen, terwijl het in feite juist het tegenovergestelde is. Symptomen zoals nachtelijk zweten, opvliegers, vermoeidheid, paniekaanvallen, angst, dunner wordend haar, gewrichtspijn, geheugenproblemen, concentratieproblemen, humeurigheid, gewichtstoename, duizeligheid en meer zijn geen natuurlijk onderdeel van de menopauze.⁣ Al deze klachten hebben een andere oorzaak!


Luister ook nog deze videoblog: https://www.instagram.com/p/CsDhITuBn_C/

Als het gaat om het premenstrueel syndroom (PMS), worden symptomen die veel vrouwen tegenwoordig ervaren, zoals depressie, diarree, een opgeblazen gevoel, angst, slapeloosheid, migraine, acne, lichaamspijn, woede, vermoeidheid en stemmingswisselingen, vaak toegeschreven aan PMS, alsof het een natuurlijk onderdeel van wat vrouwen in deze tijd zouden moeten ervaren. Dit is ook niet waar. Het is niet natuurlijk of normaal dat een vrouw voor, tijdens of na de menstruatie last heeft van symptomen of aandoeningen. Er zijn andere redenen voor deze gezondheidsuitdagingen die vrouwen ervaren.⁣


Symptomen van de menopauze worden niet veroorzaakt door veroudering. De bron is eerder een stagnerende, trage lever gevuld met tientallen jaren virale en bacteriële toxines (van pathogenen zoals de meer dan 60 variëteiten van het Epstein-Barr-virus, de meer dan 30 variëteiten van het gordelroosvirus, andere herpesvirussen en bacteriestammen van de meer dan 50 groepen Streptococcus), samen met een "voorraadbak" in de lever die overvol is met giftige zware metalen, herbiciden, pesticiden, parfums, eau de cologne, luchtverfrissers en residuen van geurkaarsen die zich in de loop van decennia hebben opgehoopt. Deze verschillende factoren dragen voor elk individu op verschillende niveaus bij, wat leidt tot de verscheidenheid aan symptomen die de afgelopen 70 jaar werden toegeschreven aan hormonen en de menopauze. Een vetrijk/eiwitrijk dieet verergert deze symptomen. Over het verlagen van vetten en eiwitten heb ik al vaak geschreven. Vrouwen die kampen met de overgang en bijkomen gaan de sportschool in waar hun wordt verteld dat ze eiwitten moeten gaan eten om spiermassa te bouwen, zodat vet beter verbrand kan worden. Dit is niet de oplossing dames! Hiermee worden de klachten juist erger. Kijk om je heen in de sportschool, genoeg vrouwen die al een langere tijd trainen en eigenlijk niet veel afvallen.


Farmaceutische bedrijven moedigden de hormoontrend actief aan toen ze zich realiseerden dat er miljarden konden worden verdiend door de menopauze te demoniseren en medicijnen te maken om deze te 'genezen'. Begin jaren zestig werd een grote promotiecampagne gelanceerd waarin werd beweerd dat "oestrogeentekorten" de oorzaak waren van de meeste kwalen die vrouwen vóór, tijdens en na de menopauze voelden. De verkoop van producten die beloven het zogenaamd ontbrekende oestrogeen te vervangen, hormoonvervangingstherapie (HST) genaamd, schoot omhoog.


Vrouwen wendden zich in het verleden niet tot artsen voor hulp bij de menopauze, omdat ze er geen noemenswaardige lichamelijke problemen of symptomen bij ondervonden. Vrouwen voelden zich bijna altijd beter in de perimenopauze, menopauze en postmenopauze dan voorheen. Het was een normaal onderdeel van het leven waarvoor niets anders nodig was dan acceptatie.


Dat veranderde allemaal in de moderne tijd, rond 1950. Vrouwen geboren vanaf 1900 waren de eersten die last hadden van nachtelijk zweten, opvliegers, vermoeidheid, paniekaanvallen, angst, dunner wordend haar en gewrichtspijn toen ze een bepaalde leeftijd bereikten.


De menopauze en het leven na de menopauze zijn niets om bang voor te zijn. De menopauze zelf is niet bedoeld als een moeilijk fysiek proces, en de golf van jongere vrouwen die symptomen beginnen te ervaren die zijn gecategoriseerd als hormonaal, maakt geen vroege menopauze door. Er zijn volledig andere factoren in het spel - en er zijn krachtige manieren om ze aan te pakken.


Als u het immuunsysteem wilt stimuleren en het voortplantingssysteem wilt ondersteunen, zijn wilde bosbessen, sesam tahin, avocado's, zwarte bonen, asperges, appels, spinazie, blauwe druiven en komkommers de beste voedingsmiddelen om u op te concentreren. Ze helpen door op verschillende manieren antioxidanten te leveren, opvliegers te voorkomen, essentiële voedingsstoffen te leveren om vitale organen te versterken, ontstekingen te verminderen en de hormoonspiegels in balans te houden.


Kruiden en supplementen voor voortplantingssystemen


 • Brandnetelextract: vermindert ontstekingen in het voortplantingssysteem

 • Wilde yam: helpt de niveaus van oestrogeen en progesteron te stabiliseren.

 • Schisandra-bes: helpt overtollig oestrogeen uit het lichaam te verwijderen.

 • Meidoornbes: ondersteunt de eierstokken.

 • Vitex (kuisboombes): helpt de menstruatiecyclus te stabiliseren (als je nog menstrueert).

 • Rode klaverbloesem: helpt bij het wegspoelen van nutteloze hormonen die in de organen zijn opgeslagen.

 • Salie: helpt de baarmoederhals te beschermen tegen abnormale celgroei.

 • Foliumzuur (Folaat / 5 MTHF): helpt bij het aanvullen van de baarmoeder.

 • B-complex: levert essentiële vitamines voor het voortplantingssysteem.

 • Vitamine D3: helpt het voortplantings- en immuunsysteem te stabiliseren.

 • Vitamine E: bevordert de bloedsomloop en versterkt het centrale zenuwstelsel.

Mijn advies is om mijn eerdere blogs te door te nemen wat je kunt doen om je lichaam gezond te krijgen door vetten en eiwitten juist te verlagen. Probeer een aantal van bovenstaande supplementen en kijk wat voor jou werkt. Kom je er niet uit of heb je geen zin om zelf te puzzelen, maak dan een afspraak dan maken we samen een plan.


De supplementen zijn te krijgen via knop Shop bovenaan deze website. We verkopen niets zelf, maar je wordt door verwezen naar een Internetshop.


Vragen, stel ze gerust!


Tot weer een volgende keer,


Aschwin van Diermen

Orthomoleculair therapeut

Lyme hersteltherapeut55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page