top of page

Oplossing zware migraine bij Hedwig

Tijdens het eerste Corona jaar kreeg mijn vrouw (Hedwig) op een vrijdag ineens hoofdpijn, de volgende dag was het er nog steeds en het begon ook heftiger te worden. Die dag is ze eigenlijk de hele dag op bed blijven met de gordijnen dicht en het licht uit. Donker en niet te veel harde geluiden. De dag daarna was de pijn ondraaglijk, heftige stekende pijnen, waarbij ze helemaal in elkaar kroop van de pijn. Pijnstilling was toen echt nodig en dat neemt ze echt niet snel. Ik begon me op dat moment ook druk te maken. Je gaat dan snel denken zal het Corona zijn of zo, maar verder geen klachten. De rest van het gezin had totaal geen klachten. Dus toch nog maar even wachten, wat supplementen gegeven, zoals magnesium. En dat haalde wel de randjes ervan af, maar nog niet echt om het bed uit te komen. Dinsdag huisarts gebeld, die raadde toch aan om een Coronatest te doen, ook al leek het niet echt op Corona. Woensdag test, donderdagavond uitslag, geen Corona. Gelukkig denk je aan de ene kant, maar wat is het dan? Huisarts gebeld en we konden direct komen. Die meet de bloeddruk en deze was veel te hoog. Die gaf betablokkers mee om de bloeddruk te verlagen en migrainemedicatie. Ik denk bloeddrukverlagers, ja hallo, maar dat is gek. Waar komt dit nu ineens vandaan! Dat ging er bij mij echt niet in. Ik dacht direct: "Als dit werkt, dan zit ze de rest van haar leven aan deze medicatie!" Dat gaat niet gebeuren, maar ik dacht ook, laat maar even, komt wel goed. Voordat we bij de huisarts de deur uitliepen zei hij om voor de zekerheid nog even de CRP waarde (ontstekingswaarden) te meten. Er is ook een type migraine die uitgelokt wordt door een ontsteking. Hedwig die test doen en de uitslag kregen we direct, dat was fijn. Uitslag van 16. Bovengrens is 10 en ik heb geleerd niet hoger dan 1 bij chronische ziekte, want boven de 1 heb je last van sluimerende ontstekingen. Zegt die huisarts over de uitslag van 16, dat is niet erg, doen we niets mee. We zien hier waarden van 80 en dan heb je pas een ontsteking. Wij stonden hier een beetje perplex van en ik dacht, dan toch zelf maar weer een oplossing zoeken. Hoe vaak ik dit krijg te horen van mijn cliënten, nou nou!

Dus ik verder zoeken, balletje opgegooid bij een facebookgroep met soortgelijke collegae. Acupunctuur, shiatsu, verborgen emoties, alles komt voorbij, maar niemand komt echt met een diagnose. Kom ik uiteindelijk zelf uit bij de Trigeminus zenuw. We hebben een aantal belangrijke zenuwen in ons lichaam, die van alles in ons lichaam regelen en als hier iets mee is, nou, dan kun je dit heel goed merken!!! Van tintelingen tot uitval, brandende tong, tot extreme pijn zoals bij Hedwig. De trigeminus zenuw loopt van boven het oor in 3 vertakkingen over het gezicht, dus ik vraag Hedwig, waar zit je pijn precies en ze gaat met haar vinger precies over die lijnen van deze zenuw heen (zie ook bijgevoegd plaatje). Het wordt ook aangezichtspijn genoemd en die pijn is echt verschrikkelijk! Het is ondenkbaar, maar er zijn mensen die hier al jaren mee lopen.


Als deze zenuw ontstoken kan dit ook de bloeddruk verhogen, dus dat verklaarde weer een hoop bij Hedwig. Inmiddels deed de bètablokker wel zijn werk gelukkig, ook al hadden we dit liever via een andere manier gezien. Maar de hoofdpijn was er nog steeds en ze werd moe en voelde een drukkend gevoel om haar borst heen. Als een band. Dit is een bijwerking van de bètablokkers. Hedwig direct naar 1 pil van de betablokker en weer een dag helemaal niets, maar hierdoor nam de hoofdpijn weer toe. Ontsteking nog steeds aanwezig dus. (Druk op de borst kan overigens ook een ontstoken middenrifzenuw zijn. Dit zie je veel bij Long Covid patiënten. De cardioloog kan dan in de meeste gevallen niets vinden, hart is ok. Mocht je hier last van hebben, bespreek dit dan met je behandelend arts.)


Inmiddels had ik haar al op een heel arsenaal aan supplementen gezet, die de zenuwen voeden en ontstekingen verlagen. Lysine, lemon balm, magnesium, curcuma, perfect eten en het was pas toen ze de juiste B12 ging nemen, dat de klachten minder werden. Ze had ook nog pech wat de B12 had vrijdag al binnen moeten zijn en kwam pas woensdag! Die woensdag ook weer terug naar de huisarts (wel weer een andere) en die bevestigde dat het de trigeminus zenuw was. "Wat kunnen we hier aan doen dan?", vraagt Hedwig terecht. Toen zagen we de huisarts kijken van, ik heb echt geen idee en ze trok letterlijk haar schouders op! Daar sta je dan weer. Dus ik dacht, gewoon doen wat we nu doen en dan komt het vanzelf goed. Het ging ook goed, de 2e dag na gebruik van de B12 zakte de pijn en ze stopte toen ook direct met de bètablokker. De migrainemedicatie heeft ze overigens helemaal niet gebruikt. Hedwig is echt tegen medicatie, alleen echt in uiterste noodgevallen. Ik vond dit er echt wel één, maar toch nam ze niet het voorschrift van de huisarts. Een bikkel die vrouw van mij!! Haha.


Vrijdag was het inmiddels en al 2 weken met klachten, maar vanaf deze dag al weer stukken minder en Hedwig zei zelfs, maandag ga ik weer werken. Want dat komt er ook nog eens bij, al haar werkafspraken afgebeld of we al niet genoeg stress hadden!


Inmiddels weer een week verder en het ging eigenlijk heel goed met haar. Ze kon nog niet op de kant liggen waar de pijn zat. Maar de druk en pijn waren weg. Ik denk na ongeveer een week of drie vanaf dit moment, waren alle klachten weg.


Nu vraag je je natuurlijk af hoe dit komt. De vrijdag toen het allemaal begon hebben we veel stress gehad. Door Corona was er namelijk weer een georganiseerd weekend geannuleerd. Dit kost ons veel geld en al het geregel er omheen die er bij komt kijken. Dit werd Hedwig allemaal even te veel en logisch ook. Gelukkig komt het altijd weer goed, maar op het moment zit je wel even je handen in het haar.


Zo'n stressmoment kan dus een trigger zijn bij een migraine aanval of welke andere ziekte dan ook. Bij stress kan het immuunsysteem zo in elkaar zakken, dat virussen en bacteriën vrij spel krijgen. Bij zenuw gerelateerde klachten die niet zijn veroorzaakt door letsel door bijv een ongeluk, is de oorzaak namelijk altijd een sluimerend virus die ineens actief wordt en neurotoxines gaat uitscheiden die de zenuwbanen ontsteken. Van belang is dan om de stress onder controle te krijgen door de bijnieren te ondersteunen, de zenuwen extra te voeden, de leverontgifting te helpen en het virus aan te pakken. Bij de één gaat dit vrij snel, zoals bij Hedwig het geval was, maar we waren er achteraf gezien ook vroeg bij. Maar er zijn mensen die hier al jaren mee lopen, het virus wordt in die tussentijd ook nog eens steeds sterker. Ook het immuunsysteem blijft zwak, ook al is de trigger/ het stressmoment weg, er is nu stress door de heftige pijnen die iemand ervaart en je blijft in een cirkel hangen.


B12

Het was vooral de B12 die bij Hedwig heel veel heeft gedaan. Laatst had ik een dame in behandeling, die tijdens het 3e consult niet zoveel tijd had. Voordat ze naar mij kwam had ze net haar zoon opgehaald van het treinstation en die zat in de auto te wachten met een hele zware migraine. Ik heb haar toen het advies gegeven, om direct thuis haar zoon 2 pipets B12 te geven icm 4 caps Magnesium. Alles in één keer naar binnen. De volgende morgen hebben we geappt en de migraine trok eigenlijk direct weg, nadat hij dit had ingenomen.


Ik wil hiermee aangeven dat ook dit te genezen is, het zal wellicht alleen wat langer duren. Er moet een uitwisseling komen van voeding die virussen voeden, met voeding die virussen niet fijn vinden. Slechte eruit en goede erin zeg maar. Daar heb je hulp bij nodig!


Mocht je nou ook met dit soort klachten zitten, aarzel dan niet en stel me je vraag.


Groet Aschwin

Orthomoleculair therapeut


249 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page