top of page

PDS en FibromyalgieFibromyalgie komt zestig procent vaker voor bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) en tot wel zeventig procent van de mensen met fibromyalgie heeft klachten die passen bij PDS.


Je zou daarom gerust kunnen denken dat er een link bestaat tussen beide en ja, die is er ook! Toen wij bijna 20 jaar geleden begonnen met de praktijk, deden wij eigenlijk alleen maar darmspoelingen. We waren ongeveer een jaar bezig met de praktijk en toen kwam Patty Brard op televisie met een programma waar ze darmspoelingen deden in haar huis op Ibiza. Allemaal BN'ers met de billen bloot op TV. Ik heb wel gelachen zeg, haha. Dit programma heeft onze praktijk een enorme boost gegeven, omdat heel veel mensen met PDS klachten een oplossing zagen voor hun probleem op de Nederlandse buis! Darmspoelingen werkt ook heel goed bij PDS. Ik denk dat het een twee jaar later was toen ik luisterde naar Rob Stenders op de radio, hij vertelde over dat programma met Patty Brard waar hij ook te zien was. Ook hij had last van darmklachten en op de radio zei hij dat hij er na twee jaar nog steeds profijt van had!


Door deze boost van mensen met PDS klachten, zagen we ook mensen met spierklachten zoals fibromyalgie en darmklachten samen. Ze kwamen voor een behandeling voor hun buikklachten, maar ze merkten dat hun fibromyalgie klachten ook minder werden en bij sommige zelfs helemaal verdween. Voor ons was toen al duidelijk dat er een link was, maar wat die link was konden we toen ook niet verklaren. Nu inmiddels 20 jaar later, zie je mensen nog steeds struggelen met deze klachten. Regulier is er geen oplossing voor beide klachten, alleen wat verzachting, maar ook dat werkt voor de meeste mensen niet.

Volgens onderzoek zou in beide gevallen sprake zijn van een te sterke ontvangst van pijnprikkels in de hersenen: je hersenen ontvangen dus vaker het signaal dat er pijn is, ook bij dingen die normaal gesproken niet extreem veel pijn zouden doen. Experts denken daarom dat er bij fibromyalgie en PDS sprake is van een vergelijkbare afwijking in hoe je lichaam met pijn omgaat. Als blijkt dat deze communicatiefout in het lijf inderdaad de oorzaak is van beide aandoeningen, zou dit dus ook verklaren waarom ze zo vaak samen voorkomen. Stress kan beide aandoeningen verergeren, dus ook op dat gebied is er een link te vinden tussen fibromyalgie en het prikkelbare darmsyndroom, maar stress versterkt elke aandoening, niet alleen PDS en fibromyalgie.

Hier staat dus eigenlijk dat er gedacht wordt dat het komt door een afwijking, een communicatiefout in het lichaam. Hoe interessant die ook klinkt, is er nog geen oplossing en moeten we het ook ergens anders zoeken.


Wat is er dan wel aan de hand?

Het gaat hier niet om een afwijking en of een communicatiefout, er is gewoon pijn en die pijn komt door ontstoken zenuwen. Ontstoken zenuwen door het hele lichaam. Een zenuw die ontstoken is, werkt niet naar behoren en kan bijvoorbeeld de spieren niet goed aansturen. Iemand met fibromyalgie heeft heel snel spierpijn. Ik kan bijvoorbeeld naar de sportschool gaan en mijn benen gaan trainen. Heerlijk vind ik dat, de volgende dag begint dan de spierpijn en het piekt dan in de avond en de ochtend daarop volgend. In de avond is het dan vaak weer weg. Iemand met fibromyalgie, kan op een paar keer op een keukentrapje klimmen om de ramen te lappen, maar die heeft dan net zoveel spierpijn als ik heb van mijn benen trainen in de sportschool. Bij mij is de spierpijn na twee dagen weer weg, maar bij iemand met fibromyalgie duurt dat wel 4 dagen. Ik ga na twee dagen niet opnieuw mijn benen trainen, maar iemand met fibromyalgie moet opnieuw weer dat keukentrapje op, om iets anders te doen dan ramen lappen. Hierdoor is er constant spierpijn. Dit komt omdat de zenuwen ontstoken zijn en niet goed de spieren aansturen die nodig zijn om dat keukentrapje te beklimmen. Hierdoor verzuurt de spier continue en heb je continue spierpijn.

De darmen bestaan ook uit spieren en zenuwen, die worden o.a. aangestuurd om de ontlasting naar buiten te werken, maar deze spieren kunnen ook verzuurd raken bij overbelasting. Want ook de zenuwen naar de darmspieren zijn ontstoken en worden de spieren van de darm ook hier niet goed aangestuurd. Ook dit gaat dan pijn doen en aangezien de darmspieren de hele dag door werken, kun je je voorstellen dat dit pijn gaat doen bij een disfunctie. Dit is de link bij PDS en fibromyalgie, maar waardoor zijn de zenuwen dan ontstoken?


Ontstoken zenuwen

Waardoor zijn de zenuwen dan ontstoken? Dit komt door een virus en wel het Epstein Barr virus (EBV), opnieuw dit rotvirus. Ik heb het vaker over dit virus. Heel veel mensen hebben een actieve EBV, deze ligt aan de basis van heel veel aandoeningen. Dit virus veroorzaakt ziekte van Pfeiffer, wellicht kan je je herinneren dat je dit hebt gehad. De arts kan dit ook zien, je ziet dan antistoffen in het bloed. Het zou daarna geen klachten meer geven, maar dit is helaas niet zo. Het lijkt dat EBV niet meer actief is, maar is dat zeker wel! Het sluimert na een infectie door en kan op latere momenten naar buiten komen. Het wordt getriggerd door iets anders en wordt dan weer actief en gaat toxines (afvalstoffen) dumpen. Bij Long-Covid zien we dit ook. De infectie ontstaat door Covid, maar door deze infectie wordt EBV gereactiveerd en ontstaat er Long-Covid.


Deze (neuro)toxines ontsteken deze zenuwen en geven de genoemde klachten. Bij PDS zie je naast virussen ook bacteriën. Een virus geeft niet zo snel een opgeblazen buik, maar wel van die stekende buikpijnen. Bacteriën veroorzaken wel een opgeblazen buik en bacteriën kunnen virussen ook triggeren om actief te worden. Andersom kan ook. Hierdoor kan er eerst fibromyalgie zijn en daarna PDS of anders om. Beide aandoeningen kunnen ook afzonderlijk bestaan, zoals je ook vaak ziet.


Darmspoelingen

Zoals ik al zei had ik deze kennis niet 20 jaar geleden, ook wisten we niet waarom darmspoelingen hielpen. Het gaf resultaat, maar waarom wisten we niet. Nu weet ik dat wel en dat komt om darmspoelingen enorm helpen bij het weg spoelen van overtollige afvalstoffen. Niet alleen de afvalstoffen die virussen en bacteriën achterlaten, maar ook afvalstoffen die het lichaam niet verwerkt krijgt. Al deze afvalstoffen vormen een voedingsbron voor alle ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën, voed je deze, dan worden ze sterker en gaan ze meer rotzooi dumpen. 'Spoel' je deze weg, honger je de ziekteverwekker uit en zie je sneller resultaat. Dat is de reden dat je vaak sneller resultaat ziet met darmspoelingen. Helaas lossen darmspoelingen de klachten niet volledig op, een combinatie met de juiste voeding en supplementen zijn nodig.


Voeding

Bij PDS wordt vaak het FODMAP dieet geadviseerd, hier wordt voeding weg gelaten die klachten geven. Ik ben hier niet voor, tenminste tot zeker hoogte, want de voeding die je niet zou mogen eten, zijn vaak ook hele gezonde voedingsmiddelen, zoals bloemkool, broccoli, bladgroenten en bijvoorbeeld ook appels. De reden dat ik hier niet voor ben, is omdat deze voeding juist helpt bij het oplossen van de problemen, maar dit gaat niet vaak zonder slag of stoot. Deze voedingsmiddelen helpen juist met opruimen, maar door de reactie die ontstaat door het opruimen voed je de ziekteverwekker en die veroorzaakt vervolgens de klachten. Hier moet je juist door heen, je moet er alleen iets bijgeven die hierbij helpt en dat doen darmspoelingen bijvoorbeeld, maar ook bleekselderijsap werkt hier enorm goed bij. Bleekselderijsap wellicht nog wel beter, dan darmspoelingen. Dat komt omdat bleekselderij sodium bevat. Zout dus en zout is belangrijk om de zenuwen te voeden en te repareren. Het sap van bleekselderij helpt bij het ontzuren van het lichaam en daarom ook de spieren en zo zie je vermindering van pijn door het drinken van bleekselderijsap. Het is wonderlijk hoe snel dit vaak obstipatie oplost! Niet alleen bleekselderij bevat sodium, maar ook komkommers, bladgroenten en zelf fruitsoorten bevatten het ook. Allemaal geneeskrachtige voeding die ons lichaam helpt, repareert en voedt.


Het gebruik van vet

Wat we wel flink moeten minderen is vet! De vetinname moet flink naar beneden bij deze klachten en niet alleen de slechte vetten, maar ook de goede vetten. Niet schrappen, maar wel flink verlagen. Te hoge inname van vetten, maar ook eiwitten belasten de lever en gal flink en de lever en gal verliezen daarmee hun kracht om de pH van het lichaam op peil te houden. Het lichaam verzuurt hierdoor nog meer met verergering van klachten. De lever kan je lichaam heel lang behoeden van ziekte door vet af te breken, maar heel langzaam raakt deze 'verstopt' en zie je (vage) klachten ontstaan. Fibromyalgie is er ook niet ineens, maar het begint langzaam en wordt steeds erger. Aanpassing van het voedingspatroon is noodzakelijk en een must om te kunnen herstellen. Dit houdt in, meer fruit, meer groenten, bladgroenten rauw, (afgekoelde) aardappels, vers citroenwater, bleekselderijsap. Bij PDS wordt aangegeven dat het niet nodig is om te stoppen met gluten, maar ik zie juist de klachten het sterkst verergeren met gluten. Dus gluten eruit, ook ei en zuivel. Ga je dan zoeken naar glutenvrij producten, probeer dan ook mais weg te laten. Mais kan vaak ook klachten geven, niet iedereen weet dat nog. Ga je dan glutenvrij eten, maar wel mais, blijven de klachten en ga je denken dat glutenvrij ook niet de oplossing is.


Zijn PDS en fibromyalgie te genezen?

PDS en ook fibromyalgie zijn beide op te lossen, maar er zijn wel een paar regeltjes en je zult je wel aan bepaalde voedingsadviezen moeten houden. PDS herstelt vaak al heel snel, fibromyalgie duurt langer. Je ziet dan wel na verloop van tijd, dat je de in eerste instantie verkeerde voeding weer kunt eten of beperkt. Dit verschilt per persoon. Belangrijk is veel groenten en fruit; ei, gluten en zuivel dienen vermeden te worden! Verder moet het virus aan gepakt worden en bij PDS ook vaak de bacterie. Dit gaat vaak alleen met supplementen, maar je zou eerst zonder kunnen proberen. Darmspoelingen zijn erg effectief om sneller resultaten te behalen.


Ik hoop dat ik wat het één en ander heb kunnen verduidelijken. Niet iedereen zal het met me eens zijn wat ik hier verteld heb, maar dit is wat wij doen, al 20 jaar. En elke keer leerde we zelf ook weer meer en ik durf gerust te zeggen, dat de manier hoe wij het doen, erg goed is en absoluut resultaten geeft. Dat wil niet zeggen dat er ook andere manieren zijn om het te behandelen. De manier van aanpak kan best ingewikkeld zijn en een persoonlijk advies is daarom wenselijk. Bel of app me gerust voor informatie, de behandelingen wordt vaak in zijn geheel vergoed* door de aanvullende verzekering en daarmee wordt het erg interessant.


*supplementen worden helaas niet vergoed.


Aarzel niet en kom achter de oorzaak van jou klachten.


Groet Aschwin


Orthomoleculair therapeut

Lyme hersteltherapeut

Colonhydrotherapeut

0651249421
59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page