top of page

Wordt je ook zo gek van die opvliegers?

De overgang is een verschijnsel waar veel vrouwen last van krijgen rond hun 50e en gaat gepaard met een hele rij aan ongemakken.


Lichamelijke overgangsverschijnselen:

  • nachtzweten

  • onregelmatige menstruatie

  • bruine afscheiding

  • hoofdpijn

  • een droge huid, ogen, mond of vagina

  • haaruitval

  • gewichtstoename

  • broze nagels

  • spier- en gewrichtspijn.

Emotionele overgangsverschijnselen:

  • stemmingswisselingen

  • verminderd libido

  • slapeloosheid

  • vermoeidheid

  • geheugenverlies

  • moeilijk concentreren

  • innerlijke onrust

  • neerslachtigheid

  • prikkelbare gevoelens

Dit zijn toch wel serieuze klachten en je kunt je vast voorstellen dat dit je leven flink kan beïnvloeden. De één heeft last van al deze klachten en weer andere slaapt alleen slecht of heeft de hele dag door opvliegers. Ook zijn er vrouwen die er helemaal geen last van hebben en vooral dit heeft mijn interesse. Dit is namelijk bijzonder, hoe kan het dat de ene vrouw dit wel heeft en de andere niet. Het is dus niet iets wat wat in je DNA zit, maar wordt het ergens door beïnvloed. Voordat ik dit artikel ging schrijven heb ik een klein beetje onderzoek gedaan en kwam ik een artikel tegen over overgangsklachten en deze persoon schreef dat overgangsklachten pas zijn ontstaan rond 1950 en daarvoor kenden ze deze klachten niet. Het schijnt zelfs zo te zijn geweest dat vóór de jaren vijftig vrouwen zelfs uitkeken naar de menopauze, omdat dit typisch een tijd was van verhoogde energie, verhoogd libido en een vertraging van het verouderingsproces.


Dit is natuurlijk een interessant gegeven, want wat is er dan veranderd sinds die tijd dat vrouwen hier nu zoveel last van hebben. In dat zelfde artikel noemt de schrijver dat er drie verschijnselen waren die hier een rol bij zou kunnen spelen. Eén hiervan is dat er een verhoogde blootstelling aan straling was/is door o.a. de atoombom in de 2e wereldoorlog, tegelijkertijd was er een explosie van blootstelling aan DDT.

DDT werd gebruik als pesticide en insectenverdelger en werd toen veel werd gebruikt en pas werd verboden in 1974. Het werd overal op gespoten, op gewassen, op ons voedsel, de mensen gebruikten het zelfs in hun eigen tuin en in huis! Het gebruik ervan had zijn hoogtepunt rond 1950 en was een enorme ballast voor het centrale zenuwstelsel en lever! Nu na 45 jaar zien we hier nu nog steeds de schade van en wordt DDT nog steeds terug gevonden in bijvoorbeeld mezen (1). De derde factor is het Epstein barr virus (EPV), dit is hetzelfde virus als een koortslip, ziekte van Pfeiffer (Klierkoorts) en meer.


De eerste generatie vrouwen die klaagden over menopauzeklachten was geboren in het begin van de 20e eeuw, net toen EBV de bevolking begon binnen te dringen. EBV komt meestal een vrouw binnen als ze jong is, en besteedt vervolgens decennia aan het opbouwen van zichzelf tot het punt waarop de symptomen zich voordoen. Dus als een vrouw werd geboren in 1905 en EBV als kind had opgelopen, zou ze tegen 1950 symptomen van deze virale infectie beginnen te ervaren. Met andere woorden, het feit dat de symptomen zich rond de leeftijd van de menopauze manifesteerden, was toeval. Tegenwoordig, in plaats van tientallen jaren te wachten om toe te slaan tot een vrouw in de veertig of vijftig is, treffen sommige virale stammen en giftige ladingen nu vrouwen van in de dertig, twintig en zelfs in hun tienerjaren.


Dit wil niet zeggen dat hormonen niet uit balans kunnen raken. Wanneer ze dat doen, zijn de boosdoeners vaak overbelaste bijnieren (d.w.z. bijniervermoeidheid) en / of een traag werkende schildklier, die reproductieve hormonen op elke leeftijd van hun stuk kunnen brengen. Het punt is echter dat hormonale onbalans misschien maar een stukje van de puzzel is. Het goede nieuws is dat al deze dingen - straling, virussen, toxische belasting en problemen met reproductieve hormonen - kunnen worden aangepakt met genezende voedingsmiddelen die een breed scala aan ziekteverwekkers en toxines aanpakken die kunnen bijdragen aan het bestrijden van overgangssymptomen. Voedingsmiddelen en kruiden om op te focussen zijn die welke de immuunfunctie versterken en het voortplantingssysteem ondersteunen.


In mijn praktijk zie ik dit ook, via Prognos meet ik bij al deze vrouwen sluimerende virussen en teveel afvalstoffen. Al jaren behandel ik vrouwen met deze overgangsklachten met een reinigingskuur. Het ontgiften van het lichaam heeft altijd een positief effect mits het programma niet te belastend is voor de lever. Veel detoxprogramma's zijn vrij heftig en geeft niet altijd het gewenste effect en zijn mogelijk zelfs schadelijk! Ik adviseer daarom altijd een milde kuur die niet belastend is voor de lever, nieren en bijnieren en hier behalen we goede resultaten mee. Detoxen is ook niet een kwestie van honger hebben, je kunt zelfs de hele dag door eten, maar van het goede. Na het detoxprogramma is het van belang dat er veel groenten en fruit gegeten blijft worden en men dient op te letten met vet. Ik zie altijd goede resultaten bij deze klachten als de vetten tot de lunchtijd volledig vermeden worden. Wellicht niet altijd even makkelijk voor iedereen, maar het geeft direct resultaat op het energieniveau en geeft een opgeruimd gevoel.


Voedingsmiddelen die kunnen helpen bij overgangsklachten zijn: wilde bosbessen, tahin (sesampasta), avocado's, zwarte bonen, asperges, appels, spinazie, zwarte druiven, komkommers, frambozenbladthee, brandnetelbladthee, chastetrebesthee (monnikspeper), vlierbesextract of siroop.


Heb je last van de overgang, dan zou ik bovenstaande voedingsmiddelen regelmatig eten en is vooral basische voeding sterk aan te raden. Mocht je vragen hebben en wil jou klachten eens met mij willen bespreken dan kun je altijd even bellen (0651249421).


Groet Aschwin

Innerfresh - Refresh yourself!




164 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page