top of page

Bottensoep alias Bone Broth

Bottenbouillon en de voordelen voor je spijsvertering, artritis en cellulitis. De

naam bottenbouillon klinkt wellicht een beetje vreemd en niet heel smakelijk.

Vreemd is het misschien een beetje, maar het is absoluut een heerlijke soep! Wij

adviseren bottensoep al jaren in onze praktijk.

vanwege zijn heilzame werking voor de darmen, huid en gewrichtsklachten. Het

is ook bekend onder de naam bottensoep of Bone Broth. Ondanks dat het zo

bijzonder goed kan werken, hoeft het niet altijd ineens te werken. Het is dan van

bouillon belang dat er ook gekeken dient te worden naar de voedingsgewoonten

en eventuele supplementen om tot een goed en blijvend resultaat te komen.

Wil je hier meer info over, neem dan contact met ons op.

Uit ervaring blijkt bottensoep het beste product te zijn voor het herstel van:

  • Leaky gut syndrome (Verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand)

  • Het verhelpen van voedselleveranties en allergieën

  • Het verminderen van cellulitis

  • Het boosten van je immuunsysteem


Kippensoep

Jou moeder of oma maakte vast ook kippensoep als je ziek was..? Dit deed ze niet zomaar, want kippensoep heeft echt een herstellende werking bij griep. Soms schrijft de huisarts Acetylcysteïne voor, bij bijvoorbeeld aandoeningen aan de luchtwegen, zoals astma, bronchitis (ontsteking van de luchtwegen gekenmerkt door hoesten en opgeven van slijm), emfyseem (longaandoening als gevolg van verlies van elasticiteit van het longweefsel, met als klacht ernstige kortademigheid), mucoviscidose (een aangeboren afwijking waarbij veel taai slijm wordt gevormd) en bronchiëctasieën (langdurige verwijding van vertakkingen van de luchtpijp). 

Acetylcysteïne is geen medicijn, maar kan zich wel gedragen als medicijn. Het is een aminozuur, voeding dus. Bottensoep zit vol met dit aminozuur Acetylcysteïne en kan op deze manier bijdragen aan een sneller herstel bij bijvoorbeeld  de hierboven beschreven aandoeningen. 

Maar er zit veel meer in kippenbouillon dan alleen Acetylcysteïne. 

Onze voorouders gooiden vroeger nooit iets weg van het voedsel dat ze door middel van jagen hadden verkregen. Je zou denken dat wij mensen het vlees aten, omdat we dat nu ook doen. Maar de botten, het merg, de huid, de poten en gewrichten en banden werden ook gekookt.

Het lange sudderen zorgt ervoor dat de botten en de gewrichtsbanden helende stoffen loslaten, zoals collageen, proline, glycine en glutamine.  Deze stoffen hebben een enorme invloed op je gezondheid.

De wetenschappers Sally Fallon en Kaayla Daniel van de Weston A. Price Foundation vertellen dat bottenbouillon mineralen bevat, zoals calcium, magnesium, fosfor, silicium, zwavel en veel meer in een vorm die super gemakkelijk kan worden opgenomen door het lichaam. Het bevat chondroïtine en glucosamine, stoffen die je normaal moet kopen als een supplement om ontstekingen en gewrichtsklachten te verlagen en verminderen. (1)

Bij onderzoek naar welke stoffen in de kippenbouillon een helende werking hebben bij griep en verkoudheid, ontdekten de wetenschappers dat er bepaalde aminozuren vrijkomen tijdens het bereiden van de bouillon. Deze aminozuren zorgen voor een vermindering van ontstekingen in het ademhalingsstelsel en stimuleren de spijsvertering. Onderzoek toonde ook aan dat het het immuunsysteem kan boosten en allergieën, astma en artritis kan herstellen. (2)

Het is niet hetzelfde als de bouillonblokjes die je tegenkomt in de supermarkt. Als je echte bottensoep wilt, met al zijn gezondheidsvoordelen, dan maak je het zelf. Het recept vind je onderaan dit artikel. 

Bottensoep is geweldig om waardevolle aminozuren, collageen, gelatine, mineralen en sporenelementen binnen te krijgen. Het is zelfs zo dat er talloze verschillende voedingsstoffen terug te vinden zijn in bottensoep, waarvan vele lastig zijn om tot je te nemen via de meest bekende voeding. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat er zoveel ongelofelijk voordelen zijn te vinden aan bottensoep.

Door het regelmatig eten van bottensoep (of het te verwerken in recepten), doe je je darmen een enorm plezier en verlaag je je  kans op een lekkende darm en ontstekingen. 

Een aantal voordelen:


1. Het beschermt de gewrichten
Bottensoep is één van de beste bronnen van natuurlijk collageen, het eiwit gevonden in gewervelde dieren. In hun botten, huid, kraakbeen, banden, pezen en merg. Bij het ouder worden, gaan onze gewrichten slijten en worden stijver. 
Hoe komt dit? Bij het proces van ouder worden, neemt het kraakbeen steeds meer af en wordt het aangevallen door antistoffen. Bij het sudderen van bottensoep, druppelt de collageen in de bouillon en wordt het gemakkelijk opneembaar, zodat het kraakbeen kan herstellen. 

Een van de meest waardevolle stoffen van bottensoep is de gelatine, deze heeft een beschermende werking van de gewrichten. Je kunt het zien als een soort kussen tussen 2 botten in, wat in het gewrichtskapsel zit en ervoor zorgt dat het kraakbeen niet slijt als het gewricht beweegt. Gelatine is ook een bouwstof voor het ontwikkelen en het gezond houden van botten. Op deze manier houdt je sterke gewrichten en een goede botdichtheid. 

In een onderzoek werden atleten voor een periode van 6 maanden collageen gegeven, bij de meerderheid traden significante verbeteringen op gewrichtspijnen en zagen een afname in factoren die negatief werkten op hun atletische prestaties. (3)

2. Goed voor de darm
Onderzoeken tonen aan dat gelatine essentieel is voor het herstellen van de darmwand en de bestrijding van voedsel intolerantie (zoals zuivel en tarwe), het helpt bij de groei van een positieve darmflora en het ondersteuning biedt bij het verlagen van ontstekingen in het spijsvereringsstelsel. Een rapport geplaatst in 'The Journal of Clinical Gastroenterology' bleek dat gelatine de gezondheid en de integriteit van de darm effectief ondersteunt. (4)

Bottensoep heeft als voordeel dat het boven andere voedingsmiddelen veel gemakkelijker wordt opgenomen in het lichaam. 

Onderzoeken laten zien dat individuen met spijsverteringsklachten, de concentratie van collageen is verlaagd. (5) Vanwege het feit dat de aminozuren in collageen het bindweefsel versterkt van het hele maag- darmstelsel, kan het supplementen van collageen bijdragen aan een gezond maag- en darmstelsel.

3. Onderhoud een gezonde huid
Collageen helpt bij het maken van elastine en andere verbindingen in de huid die verantwoordelijk zijn voor het behoud van de jeugdige toon, textuur en uiterlijk van de huid. Collageen staat bekend om de zichtbare tekenen van rimpels te verminderen, een goede vochtbalans te onderhouden en verschillende andere tekenen van veroudering te bestrijden. Veel mensen melden een afname in cellulitis bij het consumeren van voedingsmiddelen en supplementen die collageen bevatten, omdat cellulitis gevormd wordt door een gebrek aan gezond bindweefsel waardoor de huid zijn stevige toon kan verliezen.

Uit dubbelblind en placebo gecontroleerd onderzoek naar het anti-aging effect van collageen, blijkt dat het gebruik van 2.5 tot 5 gram collageen hydrolysaat eenmaal daags voor 8 weken bij vrouwen van 35 tot 55 jaar resulteert in een betere huidelasticiteit, huidvochtigheid, zachtheid van de huid en verminderde versnelde huidveroudering. Aan het einde van slechts 4 weken, bij degene die collageen gebruikte zag je een significante verbetering van degene die de placebo hadden gebruikt en dit zonder bijwerkingen. (6)

4. Ondersteunt de weerstand
Eén van de mooiste resultaten van Bone Broth is waarschijnlijk die wel van zijn ondersteunende werking van de darmen en daarmee een holistisch effect heeft op het herstel van het hele lichaam en het ondersteunen van het immuunsysteem.

Een lekkende darm treedt op wanneer onverteerde voedingsrestjes door de kleine openingen (tight junctions) van een beschadigde darmwand heen trekken en terecht komen in de bloedbaan. Het immuunsysteem wordt hierdoor getriggerd en wordt overactief. Dit verhoogd de ontstekingsgraad en leidt tot verschillende verstoringen door het lichaam. Het immuunsysteem activeert antilichamen die een auto-immuunrespons kunnen veroorzaken en daardoor gezond weefsel kan aanvallen.

Bottensoep is één van de beste voedingsmiddelen die je kunt eten om het lichaam te herstellen van een lekkende darm en kan daarom het immuunsysteem ondersteunen en de ontstekingsgraad verminderen. Collageen en de aminozuren proline, glutamine en arginine helpt het dichten van de darmwand, zodat de disbalans wordt hersteld. 
Van de op traditionele manier bereide bottensoep wordt gezegd dat het ondersteunt bij de ontstekingsgevoeligheid en een normaal immuunsysteem. (78) Bone Broth kan zelfs de nachtrust bevorderen, je meer energie geven gedurende de dag en stimuleert een gezonde geest. 

5. Boost de ontgifting
Vandaag de dag worden we blootgesteld aan een scala van toxines, pesticiden, kunstmatige stoffen en chemicaliën en al van dat soort toxische stoffen. Ons lichaam heeft een eigen ontgiftingssysteem wat zware metalen en andere toxische stoffen op een gezonde manier kan afvoeren, maar heeft het erg zwaar door de stortvloed van chemicaliën die tegenwoordig worden aangeboden. Bottensoep wordt gezien als een sterk hulpmiddel bij de ontgifting, omdat het spijsverteringssysteem helpt bij het afvoeren van deze stoffen en ondersteunt de lever bij het verwijderen van toxines, zorgt voor een sterk bindweefsel en verbetert de opname van anti-oxidanten. 

Bone Broth bevat kalium en glycine, die zowel helpt bij de cellulaire als bij de lever ontgifting.
 
Eén van de manieren waarop bottenbouillon de ontgifting stimuleert, is door het hoge gehalte aan zwavel (vooral wanneer u groenten, knoflook en kruiden toevoegt aan de bouillon) en glutathion, dat de fase II van de leverontgiftring stimuleert en daardoor oxidatieve stress verlaagt.
Uit onderzoek blijkt dat glutathion helpt bij het verwijderen van vetoplosbare toxines, zoals de zware metalen kwik en lood. Het helpt ook bij de opname van verschillende voedingsstoffen, antioxidanten en ondersteunt schoonmakende functie van de lever. (9) Bone broth verhoogt ook de inname van essentiële mineralen, die een binding aan gaan met toxines en deze verwijderd kunnen worden en daarmee voorkomen dat zware metalen op de plaatsen gaan zitten van de receptoren van mineralen. 

6. Biedt hulp bij de stofwisseling en bevordert anabolisme (opbouw van stoffen)

Het eten van bottenbouillon is een erg goede manier om meer glutathion binnen te krijgen. Onderzoek laat zien, dat glutathion een hele grote rol speelt in het anti-oxidanten verdedigingssysteem in ons lichaam. Een onderzoek gedaan in 2004 en gepubliceerd in "The Journal of Nutrition" laat zien dat glutathion een rol speelt in de expressie van onze genen, DNA en eiwit synstese, celontwikkeling en celafbraak en immuunversterking (10).

De aminozuren in bone broth zijn betrokken bij veel stofwisselingsprocessen, inclusief bij het opbouwen en repareren van spiervezels en  bij gezonde bindweefsels. Glycine uit collageen helpt bij het vormen van spieren bij de omzetting van glucose in bruikbare energie, opbouw van kraakbeen en voorkomt spierafbraak als gevolg van ouderdom door een betere opname van anti-oxidanten. Onderzoek laat zien dat glycine botafbraak van het skelet voorkomt en stopt de genexpressie die gepaard gaat met leeftijds-gebonden spierafbraak (11).

Glutamine is nog een aminozuur die belangrijk is voor een gezonde stofwisseling, omdat het helpt bij het onderhouden van het sturen van voedingsstoffen, inclusief stikstof, naar onze cellen. Ook arginine heeft een belangrijke rol bij het afbreken van stikstofoxide, waardoor het bijdraagt aan een positieve circulatie van bloed en voedingsstoffen naar de cellen in het lichaam, verbetert spiermassa en bindweefsel en stimuleert een normale wondgenezing. 

De voeding van botten bouillon 

Bottenbouillon kun je gerust een multivitamine noemen, omdat het vol zit met:

  • meer dan 19 eenvoudig op te nemen, essentiële en niet-essentiële aminozuren (de bouwstenen van het lichaam)

  • collageen en gelatine, die belangrijk zijn voor de opbouw van bindweefsel

  • voedingsstoffen die helpen bij de spijsvertering, immuunsysteem en de gezondheid van het brein

 

Hiermee voedt deze soep het hele lichaam, van je darmen tot je brein, en van je spieren totdat je gewrichten! Het is relatief gezien laag in calorieën en weer hoog in mineralen en andere stoffen die veel mensen tekort komen. Het is daarom ook zonder twijfel dan bottenbouillon het zeer geschikt is voor alledaags gebruik.

De tekst is vertaald van de website van Dr. Axe.

Bottenbouillon
bottom of page