top of page

Fibromyalgie

Bijgewerkt op: 23 aug. 2022


Iemand met fibromyalgie wordt vaak niet begrepen, niet door de zorg, maar ook vaak niet door hun partner en worden weg gezet, als lui en je moet niet zo zeuren. Alleen hier al door kan er ook depressiviteit optreden en wordt de situatie alleen maar erger! Heel heftig eigenlijk als je beseft dat deze groep mensen echt een gezondheidsprobleem heeft en ook aandacht nodig heeft. Met pijnstillers los je niets op, tenminste voor niet de langere termijn.


De pijnen, gevoeligheid, vermoeidheid en stijfheid van fibromyalgie zijn het resultaat van de neurotoxinen die achter gelaten worden door het Epstein Barr virus (EBV), bekend van het virus die ziekte van Pfeiffer (klierkoorts) veroorzaakt. EBV veroorzaakt een chronische ontsteking van zowel het centrale zenuwstelsel als de zenuwen door het hele lichaam. Dit kan resulteren in milde scheuren en blootliggende wortelharen die gevoelige plekken op de zenuwen creëren. Sommige agressieve varianten van EBV gaan zo ver dat ze zich aan deze zwakke punten binden, waardoor er nog meer ontstekingen en pijn ontstaan.


De neurotoxinen van EBV worden aangemaakt wanneer de ziekteverwekker zich voedt met zijn favoriete voedsel, en in het geval van fibromyalgie zijn dit vaak giftige zware metalen zoals kwik. Een vetrijk / eiwitrijk dieet heeft de neiging de aandoening te verergeren, omdat dit de ontgifting vertraagt. Met fibromyalgie kan iemand aanhoudende pijn hebben die kan verschuiven en door het lichaam kan bewegen. Ongemak in bepaalde gebieden kan een week later verschuiven naar andere delen van het lichaam. Of iemand kan leven met een constante fluctuatie van pijn, van mild tot ernstiger, die in dezelfde gebieden blijft.


Een van de moeilijkste aspecten van fibromyalgie, van de vele, is hoe alledaagse bewegingen en handelingen kunnen leiden tot pijn die onoverkomelijk aanvoelt. Bijvoorbeeld tegen een deurpost stoten, met uw voet ergens tegenaan stoten terwijl u langsloopt, of iets optillen dat te zwaar is, of uw lichaam te ver duwen bij inspanning - dit zijn vaak pijnervaringen die iemand anders binnen enkele seconden zou vergeten, als ze de pijn überhaupt al registreerden. Voor een fibromyalgiepatiënt is de pijn die deze incidenten kunnen veroorzaken van een heel ander niveau.


EBV zit ook achter de veelvoorkomende fibromyalgie-ervaringen van gevoeligheid voor aanraking, ernstige vermoeidheid (dat wil zeggen, neurologische vermoeidheid) en tal van andere problemen.


Het medische systeem is nog jaren verwijderd van het ontdekken van de ware oorzaak van deze ziekte - omdat het EBV is en het plaatsvindt op een zenuwniveau dat medische hulpmiddelen momenteel niet kunnen detecteren.


Overgewicht

Vaak is er ook sprake van overgewicht en dit komt niet alleen doordat er moeilijk gesport kan worden vanwege de pijn. Nee, het komt ook door de graad van EBV belasting in het lichaam, die zich laat zien in 4 stadia en stadium 4 is het heftigst! Je raakt vaak besmet met EBV in je tienerjaren, de besmetting is de eerste fase. Je hoeft er dan niet direct ziek van te worden. Fase 2 is het moment dat je ziek wordt (ziekte van Pfeiffer) en EBV gaat zich dan verstoppen in de organen. Hier is EBV dan niet meer terug te vinden, als alleen de antistoffen in het bloed. Je krijgt dan vaak van de arts te horen dat je ziekte van Pfeiffer hebt gehad en het EBV niet meer actief is en dit niet de oorzaak kan zijn van de klachten. Niets is minder waar! Vanuit de organen trekt EBV naar boven toe, naar de schildklier en hier kunnen er dan problemen ontstaan met het gewicht. Veel fibromyalgie patiënten hebben ook een diagnose van een vertraagde schildklierwerking. Vanuit de schildklier trekt het dan naar het zenuwstelsel en dan zit iemand in fase 4.


De oplossing

Ja, er is echt een oplossing! Het heeft wel tijd nodig, omdat het virus zeer actief is en er veel zware metalen in het lichaam bevinden. Wat ik al benoemde, zal het voedingspatroon aangepakt moeten worden en dient de inname van vetten en eiwitten flink verlaagd te worden. Hierdoor gaat de lever beter opruimen en stimuleer je de ontgifting. Hierdoor los je opgehoopte vetten op (biofilm) waar ziekteverwekkers zich in verstoppen en moeilijk bereikbaar zijn voor het immuunsysteem. Ook dienen de zware metalen ontgift te worden en moeten we EBV zien te vertragen en slapend zien te krijgen. Dit doe je door veel groenten en fruit te eten en specifieke fruitsoorten, zoals wilde bosbessen te eten. Ook zijn er supplementen nodig om de werking van de lever te ondersteunen, de opname van voedingsstoffen te stimuleren en EBV slapend te krijgen om deze uiteindelijk uit je lichaam te krijgen.


Je kunt echter niet voorspellen hoe lang dit proces duurt, dit is bij iedereen anders. Zo kan iemand al binnen twee weken een stuk beter voelen en bij de ander duurt het 2 maanden. EBV helemaal weg krijgen uit het lichaam kan wel 1 tot 2 jaar duren. Gelukkig is er in de tussentijd een flinke verbetering te merken van het immuunsysteem die het virus slapend houdt en daardoor de klachten al stukken minder zijn.


Wil je ook af van je klachten, neem dan contact met mij op. Dit kan telefonisch, Whatsapp, e-mail of plan een vrijblijvend telefoongesprek in door op deze link te klikken. Tijdens dit gesprek kunnen we dan even kort kennis maken en kun je je verhaal kwijt en kan ik toelichten hoe ik kan helpen.

Aarzel dus niet en neem contact op en besef goed dat er echt een oplossing is!


Groet Aschwin

Orthomoleculair therapeut

Lymehersteltherapeut


296 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page