top of page

Citroenmelisse (Lemon Balm)


Deze post heb ik vorig jaar ook al eens gepost en is nu actueler dan ooit. Er komen steeds meer mensen bij die klachten ervaren met het zenuwstelsel. Covid heeft hier zeker mee te maken. Veel Long-Covidpatiënten hebben hier namelijk mee te kampen. Tintelingen, doof gevoel, branderig gevoel, tinnitus, hartritmestoornissen, druk op de keel, druk op de borst, duizeligheid, moeite met ademen, problemen met slapen en zo zijn er nog veel klachten te noemen die gerelateerd zijn aan een ontstoken zenuwstelsel.


Citroenmelisse is erg belangrijk, omdat het zenuwschade kan repareren. Ik adviseer citroenmelissethee aan iedereen, het heeft enorm veel geneeskracht en het is heel eenvoudig om te gebruiken. Zelf drink het zo goed als elke dag als thee, het is heerlijk en ook goed te mixen met een andere thee of meerdere! Dit plantje is namelijk wonderlijk en vandaag vertel ik jullie er meer over. Het is ook bekend als Lemon Balm. De botanische naam is Melissa officinalis en is een essentieel kruid voor het kalmeren van de zenuwen, in het bijzonder die betrokken zijn bij de spijsvertering. Veel mensen lijden aan verschillende gevoeligheden in de darm, met gecompliceerde en verwarrende verkeerde diagnoses. Wat vaak achter deze problemen zit, zijn zenuwuiteinden die overgevoelig zijn geworden rond de spijsverteringsorganen. Zenuwen spelen een rol bij veel van de spijsverteringsproblemen die we tegenwoordig ervaren. Denk o.a. aan obstipatie, buikpijn en een opgeblazen buik. Ontstoken middenrifzenuw (die het middenrif aansturen en dus de maag beïnvloeden) en Nervus Vaguszenuw (die door het middenrif loopt en de maag en de spijsvertering regelen) liggen soms achter spijsverteringsgevoeligheden, net als zenuwen die de wervelkolom en het spijsverteringskanaal verbinden. Als iemands maag of darmen geïrriteerd zijn zonder aanwijsbare reden, komt dat meestal door gevoelige zenuwen. Een veelvoorkomend verschijnsel is dat voedsel (zelfs iets dat heel gemakkelijk te verteren is) tegen de binnenkant van het darmkanaal wrijft, waardoor iemand met gevoelige zenuwen zich ongemakkelijk voelt. Zenuwgevoeligheden kunnen ook symptomen veroorzaken zoals misselijkheid, verlies van eetlust en een plotselinge aandrang om naar het toilet te gaan bij nervositeit. Citroenmelisse is een geschenk van God en van Moeder Natuur om om te gaan met alles wat ziekmakend is; het is geweldig om al deze situaties aan te pakken met zijn kalmerende eigenschappen, die afkomstig zijn van bioactieve fytonutriënten, die de zenuwreceptoren in het spijsverteringskanaal kalmeren, zodat de zenuwen minder gevoelig worden en ontstekingen verminderen. Dit maakt citroenmelisse een waardevol kruid voor stresshulp.

Het werkt geweldig om beter te kunnen slapen, de slaapkwaliteit zal merkbaar verbeteren. En daar houdt citroenmelisse niet op. Het is een allesomvattende behandeling met een hoge bijdrage aan bijna elk deel van het lichaam. Extreem hoog in sporenelementen zoals boor, mangaan, koper, chroom, molybdeen, selenium en ijzer, citroenmelisse heeft ook grote hoeveelheden van het macromineraal silicium (belangrijk voor collageenopbouw, lees meer). Bovendien is het een B12-conserverend kruid, wat betekent dat het je voorraden van deze vitamine controleert en ervoor zorgt dat je lichaam het niet allemaal opgebruikt. Citroenmelisse werkt antiparasitair, antiviraal en antibacterieel door het hele lichaam, bestrijdt het Epstein-Barr-virus, gordelroos en andere herpesvirussen zoals HHV-6. Het is een geweldig kruid voor ontstoken keelamandelen, een ontsteking veroorzaakt door streptokokkenbacteriën. Bovendien ontgift citroenmelisse de lever, milt en nieren en helpt het de blaasontsteking te verminderen, waardoor het een ster is voor het verlichten van alle mogelijke infecties die betrokken zijn bij de blaas en de urinewegen (UTI's).

Gebruik Citroenmelisse groeit vaak in je eigen tuin en wordt gezien als onkruid, maar dit is het dus echt niet! Het lijkt veel op munt. Pluk het vers uit je tuin en giet er kokend water overheen en laat het 5 min of langer trekken. Je kunt ook de gedroogde citroenmelissethee kopen, zelf koop ik het altijd van het merk Jacob Hooy, die vind ik het lekkerst. Het is te koop bij elke theewinkel en in sommige supermarkten. Je kunt het ook via mijn website opzoeken en wordt je doorgestuurd naar een Internetwinkel. Nou doe er je voordeel mee en geniet van deze heerlijke thee!


En denk aub nog even aan mijn lezing over zenuwaandoeningen op 17 mei. Wellicht ken je iemand die hier mee te maken heeft en kun je deze info met hem of haar delen. Met de informatie die ik vertel op deze lezing kan iemand direct mee aan de slag en het herstel inzetten. Dank je! Groet Aschwin

Orthomoleculair therapeut

229 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page