top of page

Supplementen voor detoxen


Deze keer bespreken we supplementen die je kunt inzetten als je wilt detoxen. Het belang van supplementen is wel dat je de juiste supplementen neemt in combinatie met een aantal voedingsmiddelen, waarvan ik verderop ook het belang van zal uitleggen. Deze combo zorgt voor een super goede detox, die diep reinigt, herstelt en zelfs geneest, maar dan wel op een milde manier. Vooral dit laatste is erg belangrijk! In onze praktijk adviseren we al detoxprogramma's vanaf het moment dat we zijn gestart met de praktijk in 2005. We hebben al veel verschillende producten en programma's aangeboden in de praktijk en ook veel goede resultaten hiermee behaald. Maar de ontwikkelingen staan niet stil en we moeten hier met zijn allen ook in mee gaan. Er komt steeds meer kennis over dit onderwerp.


Te zware programma's

Veel detoxprogramma's werken veel te zwaar en focussen te veel op de darmen. De darmen zijn uiteraard vaak het probleem en als je deze reinigt, kun je vaak met 1 tot 2 weken detoxen een totaal anders mens zijn. Meer energie, slanker, betere focus, een 'langer lontje', kortom mooie resultaten die iedereen wel wil. Maar er is een dikke maar! Alles wat je reinigt uit de darm komt ook langs de lever en veel programma houden hier geen rekening mee. Hierdoor kan de lever zwaar overbelast raken en voel je je juist veel slechter. Dit slechter voelen kan ook vaak pas veel later komen! Op het moment dat de lever het niet bij kan houden, blijven de afvalstoffen te lang in je lichaam en gaan ze zich weer vast zetten, ook vaak op andere plekken. Jojo-en kan dan een gevolg zijn. Daarom is een detox die gericht is op de lever een veel betere insteek, dan één die gericht is op alleen de darmen! Maak je je lever fit, dan komt namelijk ook de galfunctie op gang en gal reinigt ook je darmen. Win win dus! Deze manier van detoxen is vaak ook veel makkelijker vol te houden en kun je daarom ook voor een langere tijd volhouden. Eén of twee weken detoxen is goed, maar of de lever dan echt fit is met twee weken is nog maar de vraag, ook al kan dit wel zo lijken!


Bij zware detoxprogramma ben je de hele dag bezig met een streng dieet en moet je vaak eiwitproducten gebruiken die gecombineerd worden met kruiden. De hele dag is niet altijd nodig en vaak een paar aanpassingen tot 12 uur kunnen echt al wonderen verrichten! De kruiden die gebruikt worden tijdens een detox zijn top, maar de eiwitten niet. Een te veel aan eiwitten put namelijk je gal uit, terwijl je deze juist op gang wil brengen. Tijdens een detox wil je eigenlijk zo min mogelijk eiwitten binnen krijgen, maar vooral niet de eiwitten van dierlijke afkomst! Je hebt het dan over vlees, vis, gevogelte en de grootste boosdoeners zijn eiwitten uit ei, melk, yoghurt, kaas e.d. Deze laatste vier zijn namelijk een sterke voedingsbron voor alle ziekteverwekkers. Kies ook voor detoxproducten waar geen stoffen aan toegevoegd zijn, zoals geur, kleur en smaakstoffen. De kruiden zijn vaak niet lekker en vaak worden er dan smaakstoffen aan toegevoegd. Wil je hier meer over weten klik dan hier of maak een afspraak met mij en dan kan ik je hierover adviseren.


Ziekteverwekkers

Ziekteverwekkers of pathogenen, we spreken dan over virussen, schimmels, bacteriën en parasieten. Ga je deze voeden wordt het ziektebeeld erger of je krijgt het niet onder controle. Het grootste effect en doel van detoxen is, is dat je de ziekteverwekker uithongert! Ziekteverwekkers zijn de boosdoeners waarom we ons allemaal zo slecht voelen en (Chronisch) ziek zijn. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft één of meer chronische klachten, dat is nogal wat! Als je dan ook beseft dat de meeste Chronische klachten beginnen rond onze 40e tot 45e jaar, dan zijn we bijna de helft van ons leven ziek!


Pathogenen worden ook gevoed met afvalstoffen die het lichaam niet goed krijgt opgeruimd. Deze afvalstoffen stappelen zich op, als je deze via een detoxprogramma opruimt, honger je de ziekteverwekker uit en kan de ziekteverwekker minder klachten geven. Dit is waarom je je zo goed kunt voelen na een detox, echter hoeft de ziekteverwekker nog niet weg te zijn. Deze gaat in een soort slaapmodus en kan nog steeds voor problemen zorgen. Je ziet daarom ook dat mensen na een detox zich weer slechter gaan voelen. Dit kan na een week zijn of na maanden, afhankelijk hoe gezond je eet, stressmomenten en meer.


Bijnieren

En er is nog een probleem, als je gaat detoxen zet het lichaam ook de bijnieren in om het detoxen te ondersteunen. Veel mensen en echt heel veel mensen voelen zich minder goed, omdat de bijnieren continue aan het overwerken zijn. Dit merk je aan een stressig gevoel, opgejaagd, moe, slechte concentratie, continue trek in zoet! Niet kunnen bijkomen, maar ook bij het niet kunnen afvallen zijn de bijnieren ook niet echt fit. Ga je detoxen wanneer je bijnieren niet fit zijn, ga je het probleem erger maken. Let wel op, want je kunt je in eerste instantie echt super goed voelen, maar dan 2 of 3 maanden kun je dan ineens weer terug bij af zijn (of erger), omdat de bijnieren het dan voor gezien houden. Het goed voelen is vaak het gevolg van een adrenalinerush. Adrenaline geeft een fit gevoel, meer focus, helderheid en meer. Ga je detoxen, is het van enorm belang de bijnieren te ondersteunen om een adrenalinerush te voorkomen.


Hoe zou je dan wel moeten detoxen?

Je wilt in eerste instantie de lever ondersteunen, deze verzamelt afval die het lichaam voor zijn kiezen krijgt. Dit verzamelen gebeurt op de rug van de lever en gebeurt vooral 's nachts en 's ochtends zet de lever de afval buiten de deur. Om al die vuilniswagens aan de gang te zetten, heeft de lever veel energie voor nodig en deze energie is glucose! Glucose zit in al het fruit, (zoete) aardappelen, pompoenen, honing, maar ook in groenten. Ook in vlees zit glucose, maar vlees bevat ook vet. En vet is nou juist de boesdoener en niet de fruitsuikers, zoals velen denken. Vet blokkeert namelijk de opname van suiker in de lever. Het advies is dan ook om tot het middaguur geen vet te eten. Vet zit in veel producten. Zoals: kip, vlees, vis, zuivel, ei, plantaardige melk, avocado, noten, zaden en pitten. Een avocado of wat pompoenpitten zijn heel gezond voor je, maar we willen het niet eten tot 12 uur. Door het vet weg te laten, creëer je een optimale opname van glucose in de lever waardoor de lever de vuilnis langs de weg kan zetten.

Dit is hoe de biochemie van de lever werkt, blijven we vet eten tot 12 uur, kan de lever zijn afvalstoffen niet kwijt en gaat dit ten kosten van de opslag van energie en voedingsstoffen. Energie en voedingsstoffen worden namelijk ook op de rug van de lever opgeslagen, dit doet hij voor het geval we de hele dag in de stad lopen te shoppen en we niet fatsoenlijk kunnen eten. Gelukkig hebben we dan een voorraadje energie en voedingsstoffen opgebouwd. Het probleem is echter dat de lever altijd voorrang geeft aan de opslag van afvalstoffen, dan voor de opslag van energie en voedingsstoffen. Dit is o.a. de reden dat we allemaal wat moe zijn, er is geen voorraadje. Je moet dan blijven eten, om je energieker te voelen. Echter heb je dan altijd trek in de verkeerde dingen, gevulde koeken, snickers en gebak! Vol met de foute suikers en vol met vet! Deze combi maakt het nog erger.


Voor de persoon die wat meer energie kan gebruiken is vetvrij eten tot de lunch een hele simpele manier om te detoxen en zijn of haar energie terug te krijgen. Je eet dan alleen fruit en groenten. Smoothies zijn dan erg makkelijk, maar ook een mok soep ipv koffie is een goede aanrader! Soep in de ochtend is wellicht een vreemde gedachte, maar het is echt lekker 's ochtends! Helemaal nu het wat kouder is. Let wel op dat de soep ook vetvrij is, dus niet eerst je uitje, knoflookje en tomaatje aanbakken in de olijfolie. Nee, hup, direct in het water.


Ben je moe en heb je klachten, dan heb je wat extra nodig en moet je echt gaan detoxen. Dit kun je doen met een aantal voedingsmiddelen gecombineerd met een aantal supplementen. Het mooist is als je combineert in een smoothie als ontbijt. Het gaat dan om de volgende vijf stoffen.

  1. Wilde bosbessen

  2. Flinke hand verse koriander of peterselie

  3. Zeewier

  4. Spirulina

  5. Barley grass raw juice powder

Als je deze vijf ingrediënten combineert met banaan, sap van een paar sinaasappels en door de blender doet, krijg je een heerlijke smoothie die icm het vetvrije eten tot 12 uur jou elke dag opnieuw helpt om je afvalstoffen op een goede manier uit je lichaam helpt te verwijderen.


Wat doen deze 5 voedingsmiddelen voor jou?


Deze smoothie is niet alleen heerlijk, hij is ook perfect ontworpen om vijf belangrijke ingrediënten te bevatten die in synergie samenwerken om zware metalen zoals kwik, lood, aluminium, nikkel, koper en cadmium uit je organen te halen waar ze zich ophopen.


Giftige zware metalen zijn vrijwel overal aanwezig en zijn aanwezig in dingen waarmee we dagelijks in contact komen, zoals aluminium blikjes en aluminiumfolie, batterijen, metalen kookgerei, oude verf en zelfs het voedsel dat we eten. Pesticiden en herbiciden (die zelfs met een strikt biologisch dieet moeilijk volledig te vermijden zijn) zijn bijvoorbeeld een veelvoorkomende bron van zware metalen. Het resultaat is dat de meesten van ons zware metalen bij zich dragen die al bijna ons hele leven bij ons zijn en die zich diep in onze weefsels hebben genesteld.


Helaas zijn het deze 'oude' metalen, die al langere tijd op de loer liggen in ons systeem, die de grootste bedreiging vormen. Na verloop van tijd kunnen giftige zware metalen bijvoorbeeld oxideren, waardoor het omringende weefsel wordt beschadigd en ontstekingen worden bevorderd. Ze vergiftigen letterlijk ons ​​lichaam en kunnen schade toebrengen aan vrijwel elk systeem en orgaan, inclusief onze hersenen, lever, spijsverteringsstelsel en andere delen van ons zenuwstelsel. Giftige zware metalen belasten ons immuunsysteem enorm, waardoor we kwetsbaar worden voor allerlei ziekten.


Hoewel alle soorten gifstoffen schadelijk zijn, vormen zware metalen een unieke bedreiging. Ze zijn niet alleen op zichzelf schadelijk, ze zijn ook een vorm van neurotoxine (een gif dat de zenuwfunctie verstoort en je immuunsysteem in de war brengt). Neurotoxinen van zware metalen kunnen ons centrale zenuwstelsel (vooral onze hersenen) doen ontsteken en irriteren, wat meerdere symptomen veroorzaakt, zoals geheugenverlies, hersenmist, vermoeidheid en depressie. Giftige zware metalen kunnen ook ontstekingen in het spijsverteringskanaal bevorderen, waardoor ook gifstoffen in onze darmen vrijkomen. Alsof dit nog niet erg genoeg is, dienen zware metalen ook als voedselbron voor virussen, bacteriën, parasieten en andere ziekteverwekkers in ons lichaam. Door op de juiste manier te detoxen honger je al deze ziekteverwekkers uit!


Zware metalen kunnen bijvoorbeeld dienen als voedingsbodem voor Streptococcus A of B, E. coli, C. difficile, H. pylori en gistcellen. Dit kan een overgroei van meerdere bacteriën in onze darmen veroorzaken, wat resulteert in een aandoening die bekend staat als SIBO (bacteriële overgroei in de dunne darm), die wordt gekenmerkt door een opgeblazen gevoel, buikpijn, diarree, obstipatie (of beide) en kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen. Bovendien, wanneer virussen zoals Epstein-Barr en gordelroos zich voeden met giftige zware metalen, kan dit symptomen veroorzaken die je ziet bij neurologische klachten, zoals tintelingen, gevoelloosheid, vermoeidheid, angst, hartkloppingen, oorsuizen en duizeligheid, evenals nekpijn, pijn, voetpijn, pijn in de achterkant van het hoofd (migraine) en een verscheidenheid aan andere pijntjes en kwalen die vaak aan andere oorzaken worden toegeschreven.


Het is vrijwel onmogelijk om in onze moderne tijd een bepaalde hoeveelheid van deze giftige zware metalen niet in te nemen, dus het is van vitaal belang voor onze gezondheid dat we ze eruit halen voordat ze onze gezondheid verder kunnen schaden. Gelukkig is het relatief eenvoudig om ze uit onze organen te verwijderen als we daarvoor het juiste voedsel consumeren. Door het volgende all-star team van voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen en ijverig te zijn in je inspanningen om ze te consumeren, zal je een heel eind komen in de richting van het bevrijden van je lichaam van zware metalen:


Spirulina: Deze eetbare blauwgroene alg haalt zware metalen uit je hersenen, het centrale zenuwstelsel en de lever en zuigt zware metalen op die zijn geëxtraheerd met extractpoeder van Barley Grass raw juice powder.


Barley Grass raw juice powder: bereidt het kwik voor op volledige opname door de spirulina. Dit voedzame gras heeft het vermogen om zware metalen uit je milt, darmkanaal, alvleesklier, schildklier en voortplantingssysteem te halen.


Koriander: haalt metalen uit diep en moeilijk bereikbare plaatsen (dus het is geweldig om kwik te verwijderen die zijn meegegeven via de conceptie). Meng een kopje in een smoothie of sap, of voeg toe aan salade of guacamole.


Wilde bosbessen: Haalt zware metalen uit je hersenweefsel, geneest en repareert de gaten die zijn ontstaan ​​door oxidatie wanneer de zware metalen daar worden verwijderd. Het is belangrijk om wilde bosbessen te gebruiken, omdat ze unieke fytonutriënten bevatten met speciale ontgiftende eigenschappen. De krachtige antioxidanten in wilde bosbessen helpen eventuele oxidatieve schade die is ontstaan ​​door de verwijdering van zware metalen ongedaan te maken. Dit is vooral belangrijk voor je hersenweefsel - in feite zijn wilde bosbessen het krachtigste voedsel om de ziekte van Alzheimer en dementie te stoppen of in sommige gevallen om te keren. Eet dagelijks minstens 200 gram. Opmerking: terwijl gewone bosbessen voedzaam zijn, missen ze het metaaltrekkende vermogen van de wilde bosbessen. Wilde bosbessen zijn te vinden in het vriesvak van de Albert Heijn.


Atlantische dulse: Naast kwik bindt dit eetbare zeewier zich aan lood, aluminium, koper, cadmium en nikkel. In tegenstelling tot andere zeewieren, is Atlantische dulse het krachtige van allemaal en kan in zijn eentje kwik verwijderen uit het lichaam! Atlantische dulse gaat naar diepe, verborgen plaatsen van het spijsverteringskanaal en de darm, op zoek naar kwik, zich eraan binden en zal het nooit vrijgeven totdat het het lichaam verlaat. Eet dagelijks twee eetlepels vlokken, of een gelijk aantal reepjes als het in de vorm van hele bladeren is. Opmerking: als u zich zorgen maakt over het feit dat de dulse zelf kwik bevat, aangezien het uit de oceaan komt, houd er dan rekening mee dat Atlantische zee-dulse geen kwik vrijgeeft. Het houdt het kwik vast terwijl het zich een weg baant, en grijpt onderweg zelfs andere metalen vast en verdrijft ze ook. Atlantische dulse is een cruciaal onderdeel van het team omdat het kan rondhangen in de buurt van de finishlijn (d.w.z. onze dikke darm), wachtend op het andere voedsel dat zich onderweg aan zware metalen heeft vastgegrepen. Het dient als noodback-up en helpt ervoor te zorgen dat alle zware metalen die de dikke darm hebben bereikt, het lichaam daadwerkelijk verlaten.


Het smoothierecept van hieronder biedt je een eenvoudige en smakelijke manier om al deze vijf voedingsmiddelen in één keer in je dagelijkse voeding te krijgen. Drink deze smoothie dagelijks voor optimale voordelen.


Heavy Metal Detox-smoothie


Ingrediënten:

Optioneel: water of kokoswater of vers sinaasappelsap om te blenden.


Neem halverwege de morgen een rode appel icm een stuk komkommer of bleekselderijstengel. Dus geen vet eten tot 12 uur!


Het is goed om na 1 of 2 weken dit programma gevolgd te hebben om 3 tot 4 darmspoelingen te doen om afvalstoffen nog sneller te kunnen afvoeren.


Nou, succes! Het is een lang artikel geworden. Ik hoop dat je het tot hier hebt vol gehouden, haha. Dit is wat ik adviseer in de praktijk en zal je veel energie brengen, het heeft uiteraard even tijd nodig. Maar zie toch dat veel mensen zich na één week al beter voelen. Probeer het een maand (of langer uiteraard) vol te houden. Vanaf lunchtijd doe je dan wat je zelf fijn vindt.


Wil je verder en of heb je toch wel serieuze gezondheidsklachten, neem dan contact op voor een persoonlijk advies.


Groet,


Aschwin van Diermen

Orthomoleculair therapeut

Lyme hersteltherapeut183 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page