Post | Innerfresh
top of page

Een emotionele lever


Een emotionele lever, kan dat? Ja dat kan!


Onze lever heeft inderdaad gevoelens, vraag het eens aan iemand die een levertransplantatie heeft ondergaan. Deze persoon zal beamen dat hun emoties veranderd zijn na deze ingreep. Ze zijn anders gaan denken, handelen anders.


De staat van de lever is de basis van onze emotionele instabiliteit of stabiliteit. Angst en depressie kunnen optreden wanneer de lever belast is met virussen. Alle virussen (EBV, HPV, CMV etc) zoeken hun heil in de lever, waar ze neurotoxinen (afvalstoffen) afgeven. Vervolgens worden deze neurotoxinen afgegeven door de lever aan het bloed.

In de eerste plaats helpt de lever ons, hij verzamelt afvalstoffen en slaat deze op in de hoop deze later te kunnen afgeven. Het probleem is echter dat het aanbod veel te groot is geworden. Het begint al tijdens de conceptie, hier worden al afvalstoffen over gegeven aan de ongeboren vrucht. Op zich niet zo heel erg, want jouw lever kan dit in eerste instantie prima verwerken, maar onze voeding wordt steeds slechter, medicatie die vol zitten met zware metalen, onze wereldbol die steeds meer vervuild en waardoor we steeds meer te maken krijgen met afvalstoffen. Vandaag de dag is het steeds belangrijker om zorg te dragen voor een gezonde lever. Het voedingscentrum geeft nog steeds aan dat detoxen op zich geen kwaad kan, maar dat het ook niets oplevert! Het is dan toch wel raar dat er steeds meer detoxprogramma's aangeboden worden en het een enorm groeiende markt is. Je zou hieruit kunnen concluderen dat het toch wel iets moet doen met hoe je je voelt of dit nou meer energie is, een betere huid, geen opgeblazen gevoel meer enz. En dit klopt ook, detoxen is enorm goed voor een mens en daarom niet gek dat deze markt enorm groeit! Bij ons in de praktijk is detoxen een basisonderdeel geworden van onze behandelingen, niet direct zware kuren, maar rustig aan.


Angst, depressie, woede, verdriet het heeft allemaal te maken met wat er in de lever gebeurt. Deze emoties veroorzaken stress en dit zorgt voor adrenalinestoten. Deze adrenaline verzadigt de lever, omdat de lever weer een poging doet om jou te beschermen, het zorgt ervoor dat het niet naar het hart en de hersenen gaat.

Adrenaline is een probleem, de lever probeert zoveel mogelijk van deze adrenaline vast te houden, totdat hij te vol zit en overbelast raakt. Bereikt het wel de hersenen, dan zijn het de elektrische impulsen in de hersenen die een soort kortsluiting kunnen veroorzaken. Emoties komen voort uit een leververvetting, waarbij de lever harder moet werken en uiteindelijk veel van zijn kracht verliest.


De lever kan letterlijk chagrijnig worden en er ontstaat er boosheid en frustratie. De lever is een orgaan die we met respect moeten behandelen, doen we dit niet, komt er telkens adrenaline vrij bij elk moment dat we iets te verwerken krijgen wat we niet leuk vinden!

Deze adrenaline bevat informatie en de lever zuigt het op en daarbij ook die informatie van de emotie die je op dat moment voelt. Er zijn veel verschillende melanges van adrenaline en alle verzwakken de lever. Wanneer de adrenaline vast komt te zitten in de lever, probeert de lever het op te sluiten in vetcellen. Wanneer de lever de adrenaline afgeeft, gaat het het lichaam in en creëert het emoties die onverklaarbaar zijn. Dit kunnen oude emoties zijn die in al jaren en jaren liggen opgeslagen. Je ziet dit vaak loskomen als we veranderen van dieet of een detox doen. Ook bij een yogales zie je dit soms loskomen, men weet niet waar het vandaan komt. Ook yoga werkt op de lever en maakt banen vrij en daarmee emoties.

Wanneer je om wat voor reden dan ook nerveus en of bang wordt, wil je lever voorkomen dat je bedwelmd raakt door adrenaline en maakt het een hormoon vrij die de adrenaline de lever in trekt om je te beschermen. Je lever kan overtollige adrenaline opzuigen uit perioden van emotionele stress. Na verloop van tijd moet het de adrenaline beetje bij beetje loslaten, omdat het geen keus heeft. Het geeft ook deze overtollige adrenaline vrij tijdens je detox, waardoor je je nog emotioneler kunt voelen tijdens bepaalde fases van een detox. Terwijl adrenaline afgevoerd wordt, kun je de (oude) pijn ervaren en erg emotioneel voelen tijdens je detox. Het is het wegwerken van emoties door de jaren heen die in de lever zijn opgeslagen. Je lever heeft je emotionele ervaring overgenomen en vastgehouden, puur om jou destijds te beschermen. Je kunt dan dezelfde emoties ervaren als wat je destijds voelde toen de adrenaline voor het eerst vrijkwam.

Je kunt je ook extra emotioneel voelen aan het einde van het kalenderjaar, door de adrenaline die vastzit aan gifstoffen. De lever laat die los en kan daarbij ook emoties losmaken.


Als je acht jaar geleden naar een begrafenis bent geweest en daar een broodje ham hebt gegeten, heeft je lever alle ammoniak en gifstoffen uit de ham opgeslagen en als je lever die ham aan het ontgiften is, zul je je emotioneel voelen en niet weten waar het vandaan komt. Dat is de kracht van de lever!


Je kunt nu wellicht voorstellen dat wanneer mensen depressief en emotioneel zijn en niet weten waarom, kan dit zijn dat de lever overbelast is geraakt en beetje voor beetje oude emoties los laat, die wellicht al jaren terug zijn opgeslagen en je in het hier en nu niet lekker in je vel laten zitten. Antidepressiva kan je dan wellicht wel beter laten voelen, maar je de lever wordt daarmee niet opgeruimd. Sterker nog, deze wordt waarschijnlijk nog veel meer belast en je hierdoor jaren aan één stuk aan de antidepressiva zit en je er dus niet van af komt.


Als jij voor je lichaam zorgt, zorgt je lichaam en daarmee ook je lever voor jou, je lever is als een georganiseerde opslagplaats. Heb je een dieet met veel vetten en je gaat je lever zuiveren om ruimte te maken voor meer, wordt er meer adrenaline eruit gepompt. Wanneer je ontgift, zelfs op een gezonde manier, kunnen er emoties naar boven komen tijdens het ontgiften. Als je lichaam snakt naar snoep, vetten en eiwitten, geef er dan niet aan toe, maar eet dan een stuk groenten en een stuk fruit. Dat is de manier om je lever en je bijnieren te helpen en voorkom je adrenalinestoten. Pure bleekselderijsap repareert je lever en herstelt emotionele schade. Het voert dit makkelijker weg, zodat je er minder last van hebt.


Je lever heeft echt hart voor de zaak, het heeft gevoelens en we moeten deze juist omarmen. Voor je lever zorgen is de beste manier om je emoties te stabiliseren.


Groet Aschwin

Orthomoleculair therapeut

Lyme hersteltherapeut


448 views0 comments
bottom of page