top of page

Oplossing opgeblazen buik


Opgeblazen buik
Opgeblazen buik

Waarom hebben we een opgeblazen gevoel? Iedereen heeft wel eens last van een opgeblazen gevoel, en als ze dat nog niet hebben gehad, is de kans groot dat ze dat in de toekomst wel zullen krijgen. En toch, ondanks dat het zo vaak voorkomt, weet de medische wetenschap maar weinig over wat er werkelijk achter een opgeblazen gevoel zit. Zelfs de meest trendy diëten van vandaag de dag hebben geen nauwkeurige antwoorden op een opgeblazen gevoel. Veel van die diëten geven lectines de schuld, maar lectines zijn niet het probleem – zoals je in het boek Liver Rescue kunt lezen , zitten er lectines in elk stuk fruit en elke groente. De lectine-informatie die je vertelt om bepaalde soorten fruit en groenten te vermijden, is misinformatie waar je de waarheid over moet weten, zodat je jezelf niet hun helende voedingsstoffen ontzegt. Anderen geven gluten de schuld, en hoewel de onbekende waarheid is dat gluten ziekteverwekkers zoals het Epstein-Barr-virus, HSV, gordelroos en streptokokkenbacteriën voedt, die de wetenschap en het onderzoek nog niet hebben ontdekt, ligt de werkelijke oorzaak van een opgeblazen gevoel veel dieper. 

Een opgeblazen gevoel komt eigenlijk voort uit een overbelaste, toxische of trage lever, wat vervolgens kan leiden tot spijsverteringsproblemen. Dit wordt uitgebreid besporken in het eerder genoemde boek, maar laten we eerst eens kijken wat er in je lichaam gebeurt, zodat je nu al aan de slag kunt met je herstel. 


Een trage lever

Veruit de meeste mensen hebben in meer of mindere mate last van een trage lever en dat betekent dat de gezondheidsproblemen die iemand ervaart voortkomt uit een aangetaste, overbelaste en toxische lever – of het nu gaat om acne of andere huidproblemen zoals eczeem of vitiligo, spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, diabetes, een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, hartaanvallen, beroertes, galblaasproblemen en meer. Al deze aandoeningen hebben een trage of vette lever als kern. 

Hoe wordt de lever traag? Gedurende ons leven worden we blootgesteld aan talloze gifstoffen en ziekteverwekkers, wat ik "leverproblemen" noem. In het boek Liver Rescue wordt een lijst gedeeld met honderden van deze leverproblemen en hoe we eraan worden blootgesteld. We worden ook geboren met leverproblemen die al in onze lever zitten. Dit komt niet door genetica; het komt doordat we bij de conceptie en in de baarmoeder gifstoffen en ziekteverwekkers erven die we in onze familielijn meedragen en die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Daarom worden sommige baby's geboren met of kunnen ze snel problemen ontwikkelen zoals geelzucht, Pandas, eczeem, spijsverteringsproblemen en meer. 

Een van de belangrijkste oorzaken van een verzwakte lever is de aanwezigheid van giftige zware metalen , zoals kwik, lood, cadmium of koper in uw systeem. Deze metalen behoren tot de groepen leverproblemen. Omgevingschemicaliën en -toxines spelen ook een rol bij het verzwakken van de lever. Wasmiddelen, colognes, benzine, insecticiden, pesticiden en conserveermiddelen zijn allemaal voorbeelden van toxines waarmee we constant worden omringd. Het is onmogelijk om al deze stoffen regelmatig te vermijden, maar wat we wel kunnen doen, is de juiste voeding eten om onze lever te beschermen en deze sterk en gezond te houden. Een andere reden is dat ziekteverwekkers en hun bijproducten ook vanuit de lever in de darmen terecht kunnen komen. Deze kunnen allemaal uit de lever vloeien wanneer deze overbelast en traag is en de bekleding van de dunne en dikke darm bedekken (biofilm), wat leidt tot meer opgeblazen gevoel omdat het de aanwezige goede bacteriën belemmert en slechte bacteriën en andere onproductieve micro-organismen voedt.

Een andere factor die de leverfunctie belemmert, is een vetrijk dieet. Dit geldt net als voor eiwitrijke diëten, of ze nu gebaseerd zijn op dierlijke of plantaardige voeding. In beide gevallen leidt het hoge vetgehalte van het dieet tot een remming van de galproductie, waardoor voedsel niet volledig kan worden afgebroken. Dit alleen al kan leiden tot een opgeblazen gevoel. Hoe dit proces verloopt en waarom vetrijke en eiwitrijke diëten dit kunnen veroorzaken wordt precies besproken in het boek Liver Rescue.

Nog belangrijker dan galproductie is de ondersteuning van het immuunsysteem, een van de duizenden chemische functies van de lever. De medische wetenschap en het onderzoek zijn zich er niet van bewust dat de lever een eigen immuunsysteem heeft met wonderbaarlijke vecht- en beschermcellen om je zo lang mogelijk veilig en gezond te houden tegen de aanval van gifstoffen en ziekteverwekkers waarmee we worden geconfronteerd en het vetrijke voedsel dat bijna iedereen eet. Wanneer je lever onder stress staat, wat inmiddels bij negen van de tien mensen het geval is, zal de lever zijn energie afleiden naar het immuunsysteem en zal de galproductie verder lijden. En wanneer gal lijdt, neemt ook de productie van zoutzuur door de maag af, waardoor de dunne darm geen voedingsstoffen meer kan opnemen. Vervolgens beginnen eiwitten en vetten te rotten en ranzig te worden in je darmen. Dit darmrot kan ook leiden tot een opgeblazen gevoel. 

Door deze lage gal- en zoutzuurproductie voeden de onverteerde voedselresten, die voornamelijk uit vet en eiwitten bestaan, uiteindelijk ook de ziekteverwekkers, waardoor het darmkanaal verder bedekt raakt en er nog meer symptomen ontstaan. Er ontstaat een aandoening die je ammoniakpermeabiliteit kunt noemen – wat medische kringen verwarren met een lekkende darm – waarbij voedsel in het darmkanaal ontbindt en ammoniakgas produceert. Dit gas zorgt er niet alleen voor dat het darmkanaal verder uitzet (wat leidt tot een opgeblazen gevoel, krampen, ongemak en een opgeblazen gevoel), maar ook dat het via de darmen omhoog komt in de maag, wat bijdraagt aan een verdere afname van zoutzuur en zelfs de reserves in de maagklieren en het maagweefsel van de componenten die zoutzuur aanmaken.

Naast leverproblemen en een vet- en eiwitrijk dieet, verzwakt een verhoogde adrenalineproductie ook de gal. Extra adrenaline kan ontstaan door overmatig koffiedrinken, een vetrijk dieet, traumatische of emotionele gebeurtenissen in je leven, of gewoon een zeer drukke of stressvolle levensstijl die je lichaam in een vecht-of-vluchtreactie houdt. Bijna iedereen heeft tegenwoordig last van de impact van een teveel aan adrenaline vanwege de snelheid en aard van ons leven hier op aarde. Om goed te begrijpen hoe adrenaline werkt en hoe je je bijnieren, lever en spijsverteringsstelsel kunt ondersteunen, kun je Liver Rescues ook raadplegen .


Wat wel en niet

Als je je lever en een opgeblazen gevoel probeert te genezen, is het belangrijk om de hoeveelheid vet- en eiwitrijk voedsel die je eet te verminderen. Of je nu een plantaardig of dierlijk dieet volgt, te veel vet en eiwitten zullen uiteindelijk alleen maar leiden tot meer opgeblazen gevoel en spijsverteringsproblemen. 

Ik weet dat eiwitrijke en vetrijke diëten momenteel de trend zijn, maar helaas misleiden deze diëten mensen. Hoewel ze het voordeel hebben dat ze bewerkte voedingsmiddelen uit het dieet schrappen en resultaten kunnen opleveren voor iemand die voorheen ongezonde voedingsmiddelen at, zijn deze diëten helaas niet de oplossing voor chronische ziekten en symptomen op de lange termijn. Wei-eiwit, erwteneiwit, kokosolie, melk, yoghurt, pindakaas en amandelpasta – al deze toevoegingen aan je ochtendsmoothies verergeren een opgeblazen gevoel. 

Probeer in plaats daarvan de Liver Rescue Smoothie in Liver Rescue of de Heavy Metal Detox Smoothie , die de vijf essentiële ingrediënten bevat voor een veilige en effectieve verwijdering van zware metalen: wilde bosbessen, Spirulina , Barley grass raw juicer powder, Zeewier en een handje verse koriander. Onthoud dat een laag galgehalte ervoor zorgt dat je lichaam voedsel niet goed kan afbreken, met name vetten en eiwitten, of je nu te veel avocado's of te veel grasgevoerd rundvlees eet. Veganisten en vleeseters moeten hun vetinname verlagen. En zoals ik al eerder zei: veel eiwitten betekent veel vet. Eieren en zuivelproducten voeden sluimerende virussen in je lever, waardoor je gal verder verzwakt. 

Overweeg, indien mogelijk, tijdelijk een plantaardig dieet terwijl je probeert van een opgeblazen gevoel af te komen. Maar laat je niet misleiden door trends zoals voedingsgist, dat je lever verzadigt met glutaminezuur, of appelazijn, dat misschien goed is voor je huid als je het uitwendig gebruikt, maar je organen van binnenuit aantast. Ik bied een darmprogramma aan mijn praktijk met of zonder darmspoeling om deze klachten aan te pakken en is een ideale manier om je herstel van een opgeblazen gevoel en andere symptomen of aandoeningen een boost te geven. 

De beste voedingsmiddelen om in je dagelijkse routine op te nemen zijn verse bladgroenten die rijk zijn aan essentiële minerale zouten. Botersla, rode sla, romaine sla en spinazie zijn allemaal uitstekende opties. Spruiten, boerenkool, komkommers, courgette, broccoli en asperges zijn allemaal helende voedingsmiddelen tegen een opgeblazen gevoel. Fruit is fantastisch tegen een opgeblazen gevoel. Papaja, bananen, vijgen, peren, kiwi, appels en abrikozen zijn uitstekende keuzes tegen een opgeblazen gevoel. De mogelijkheden zijn echt eindeloos als je kijkt naar de verscheidenheid aan fruit en groenten die er zijn – en je kunt zoveel eten als je wilt. 

Zoals je wellicht al weet heeft puur bleekselderijsap geweldige helende eigenschappen. Probeer elke ochtend en halve bleekselderijsap op een lege maag te drinken. Het belangrijkste is om consequent te zijn. Een opgeblazen gevoel verdwijnt niet van de ene op de andere dag, maar deze voedingsmiddelen helpen je lever te versterken. Houd er rekening mee dat je lever veel te herstellen heeft en dat het tijd kost voordat de galreserves zich weer hebben opgebouwd. Iedereen is anders, maar sommigen merken misschien ook dat hun opgeblazen gevoel erger lijkt te worden naarmate ze meer puur bleekselderijsap en meer fruit, bladgroenten en groenten in hun dieet opnemen. 

Als dit gebeurt en het komt niet door andere voedingsmiddelen die je nog eet die te veel vet of eiwitten bevatten of ongezond zijn, dan komt het doordat je lichaam gifstoffen uitscheidt, virussen en bacteriën doodt, je gal en zoutzuur herstelt en andere geweldige helende taken uitvoert. Een opgeblazen gevoel kan een tijdje aanhouden, omdat je lever tijdens het genezingsproces de kans krijgt om zich te ontdoen van gifstoffen die al lang verborgen zijn. Mocht het wel te heftig zijn, dan laat je deze even weg en je neemt er maar een klein beetje van. Neem contact met me op als dit niet lukt, dan plannen we een aantal darmspoelingen om de biofilm sneller te helpen op te ruimen!

En daarbij is iedere lever anders, dus het herstel kan voor iedereen een andere tijd in beslag nemen. De meeste mensen verdwijnen hun opgeblazen gevoel direct door dagelijks puur bleekselderijsap op een lege maag te drinken, maar bij sommigen kan het langer duren. 


Vooruitgaan

Spijsverteringsproblemen, waaronder een opgeblazen gevoel, kunnen allemaal worden herleid tot de lever. Als je meer wilt weten, lees dan het boek Liver Rescue of bel voor een afspraak voor een volledig begrip van wat er in je lichaam gebeurt en hoe je precies kunt genezen. Zoals ik al eerder heb gedeeld, zijn onverteerd voedsel en een opgeblazen gevoel tekenen dat de lever overbelast is. Een lever onder stress zal niet alleen de galproductie beïnvloeden, maar er ook voor zorgen dat gifstoffen in de darmen lekken voor heropname. Een verhoogde hoeveelheid gifstoffen in de darmen leidt vervolgens tot aandoeningen zoals SIBO door een overgroei van de streptokokkenbacterie . Deze kettingreactie verzwakt de lever en gal alleen maar verder, wat leidt tot meer opgeblazen gevoel. De enige manier om een opgeblazen gevoel op de lange termijn echt te verhelpen, is door deze waarheden te leren over wat er werkelijk achter je opgeblazen gevoel zit en de juiste stappen te nemen om het te genezen. Nu je de waarheid in handen hebt, hoef je er niet eeuwig mee te leven.


Groet Aschwin


Orthomoleculair therapeut

Lyme hersteltherapeut

Colon hydro therapeut


Sinds 2005 Bron: #MedicalMedium en #LiverRescue



 
 
 

Comments


bottom of page