Post | Innerfresh
top of page

Oorzaken opgeblazen buik


Een opgeblazen buik is een klacht die ik toch heel veel tegenkom in de praktijk, ik denk dat zeker 80% van mijn cliënten dit ervaart. Soms als enige hulpvraag, maar heel vaak komt een opgeblazen buik ook voor bij andere (zeer ernstige) chronische klachten. Belangrijk dus om hier iets aan te doen. Met wat simpele aanpassingen is het vaak snel op te lossen.


Een opgeblazen gevoel kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder voedingspatronen, galproductie, maagzuurproductie, en mogelijke darmbacteriën, zoals de Streptococcus-bacteriën.

  1. Voedingspatroon: Een dieet dat rijk is aan vetten en eiwitten kan leiden tot een overbelaste lever en galproductie. Overmatige vet- en eiwitinname kunnen de spijsvertering bemoeilijken en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Je zit al heel snel aan teveel vet en eiwit. Door het verlagen van vet en eiwitten en te weren uit je ontbijt, zul je merken dat de klachten al minder worden.

  2. Maagzuurproductie: Een overmatige galproductie als reactie op een vet-/eiwitrijk dieet kan leiden tot een verhoogde maagzuurproductie als het lichaam probeert de spijsvertering te vergemakkelijken. Het is een reactie van het lichaam om de maag harder te laten werken, om de overbelaste lever en de verminderde galproductie te compenseren. Ook dit kan leiden tot maagirritatie en een opgeblazen gevoel. Ook hier is het van belang om vetten en eiwitten te verlagen en je maagzuurproductie te stimuleren met het sodium uit bleekselderij(sap), bladgroenten, komkommers e.d.

  3. Biofilm: Wanneer de vertering niet optimaal verloopt ontstaat er een laagje onverteerde voedselresten aan de binnenkant van de darmwand. Dit noemt men een biofilm. Je kunt dit vergelijken met tandplak, belangrijk is dan om beter te eten, beter te poetsen om te voorkomen dat er tandplak ontstaat. Tandplak huisvest ook onverteerde voedselresten en hierin kunnen bacteriën ontstaan waardoor er gaatjes kunnen ontstaan. De biofilm in de darm is niet anders, dit bemoeilijkt de spierfunctie van de darm en kan er obstipatie ontstaan, ook huisvest de biofilm verschillende bacteriën, zoals Streptococcus, welke de darmwand irriteren en leiden tot (milde) gastritis en een opgeblazen gevoel. Andere benamingen voor dit probleem zijn dan PDS of SIBO. Belangrijk is dan om de lever en galproductie te stimuleren, door ook hier de vet- en eiwitinname te verminderen, meer fruit en bladgroenten te eten en bleekselderijsap drinken om de biofilm op te ruimen. Ook darmspoelingen (Colonhydrotherapie) zijn hier erg nuttig, daar deze de biofilm helpen te verwijderen, de galproductie stimuleert en de darmperistaltiek helpt te bevorderen.

  4. Stress: Overmatige stress, zowel chronische als acute, kan een rol spelen bij spijsverteringsproblemen en een opgeblazen gevoel. Stress kan de productie van adrenaline verhogen, wat de darmwand kan irriteren en de spijsvertering negatief kan beïnvloeden. Stress is iets wat iedereen overkomt en daarom is het van belang om de stressbestendigheid te verhogen. Dit werkt al heel goed met eerder genoemde adviezen, maar wat echt goed werkt is om elke 2 uur iets te eten en dan specifiek een combinatie van groenten en fruit. Dus niet alleen een appel of alleen een stuk komkommer, maar juist beide. Een appel en een stuk komkommer of een banaan met een komkommer of een dadel met een stengel bleekselderij. Probeer groenten en fruit dus altijd samen te eten.


Het is belangrijk op te merken dat de exacte oorzaken van een opgeblazen gevoel kunnen variëren van persoon tot persoon. Bij langdurige klachten is er eigenlijk altijd een bacterie aanwezig, die je zult moeten behandelen met de juiste voeding. Supplementen zijn in de meeste gevallen nodig, zonder kan wel, maar de klachten zullen dan nooit helemaal verdwijnen en kunnen snel weer erger worden in tijden van teveel stress.


Als je aanhoudende spijsverteringsproblemen ervaart, is het raadzaam om hulp te zoeken. Het advies wat men vaak te horen krijgt, is om er maar mee te leren leven. De huisarts kan namelijk in de meeste gevallen niets doen, omdat er niet echt iets te vinden is. Bloedwaarden laten geen afwijkingen zien, ontlastingsonderzoek komt vaak ook niets uit. Wordt er wel iets gevonden, zoals een hardnekkige bacterie of een parasiet, dan wordt er een zware antibioticakuur ingezet. Op korte termijn lijkt dit wel iets te doen, maar na verloop van tijd komen de klachten toch weer terug.


Wil je nou echt een goed advies, neem dan contact op me op. Kan uiteraard ook eerst vrijblijvend via telefonische contact.

Groet Aschwin


Orthomoleculair therapeut

Lyme hersteltherapeut

Colonhydrotherapeut www.innerfresh.nl 0651249421


88 views0 comments
bottom of page