top of page

De echte oorzaak van obstipatie!Veel mensen hebben last van obstipatie en helaas zie ik de klachten die bij obstipatie voorkomen steeds heftiger worden. De één kan om de dag naar toilet, de ander gaat zo 4 dagen niet en weer een ander kan echt naar toilet zonder laxeermiddelen. Deze continue druk op de darm zorgt voor veel klachten, opgeblazen buik, stekende buikpijn, het idee hebben dat je niet klaar bent na het toilet, konijnkeutels, plakpoep, waar je een vieze toilet achter laat en of veel papier nodig hebt, noem maar op. Mensen komen soms gebukt van de pijn bij mij de praktijk binnen.

Daarbij zie je vaak ook veel andere klachten samen met obstipatie, zoals lastig afvallen, trek in zoet, huidklachten, menstruatieproblemen, misselijkheid, overgeven, extreem moe, hoofdpijn/migraine, pijn of vermoeide verzuurde spieren en zelfs nog ernstiger. Ik wil daarom meer duidelijkheid brengen in de oorzaak van deze klachten.


Vezels

Vaak gaat men als eerste naar de huisarts en krijg als eerste vezelzakjes mee. Deze los je op in water en drink je op, soms paar keer per dag. Aan deze vezels wordt vaak een smaakstof toegevoegd om het lekkerder te maken, maar deze smaakstoffen smaken zo chemisch dat het eigenlijk alleen maar viezer wordt. Ik hoor eigenlijk altijd dat deze vezels niet werken, tenminste niet altijd. Mocht het wel voor je werken, koop dan gewoon Psyllium vezels zonder toevoegingen. Want dit is hetzelfde. Wij gebruiken ook Psyllium in de praktijk, maar nooit langer als twee weken. Het kan namelijk ook verstoppingen geven, opletten dus.


Vezels zijn eigenlijk helemaal niet de oplossing. Er zijn namelijk genoeg mensen met een voedingspatroon met veel te weinig vezels en die wel een goede stoelgang hebben. Het werkelijke probleem is vaak neurologisch, de zenuwen. De aansturing naar de darmspieren is niet naar behoren. Vezels zorgen er dan niet voor dat de darm beter gaat werken. Ja met vezels krijg je wat meer volume in de ontlasting, waardoor er meer druk op de darmwand wordt uitgevoerd en er wellicht een betere prikkel komt. Dit is echt geen blijvende oplossing. Je darm zit namelijk te vol met afvalstoffen die ervoor zorgen dat er geen goede prikkel is naar de darmspieren.


Afvalstoffen zijn daarmee het echte probleem. Toxines hopen zich op in spierweefsel, met als resultaat dat de werking van de spier minder wordt. Ontlasting is afval en moet naar buiten toe, de darm doet dit via een peristaltische beweging, een ontspanning en een aanspanning van de spieren van de darm die gecoördineerd samen werken. Zo beweegt de ontlasting door de darm, achter de ontlasting spant de darm zich aan en voor de ontlasting ontspant de darm. Op deze manier wordt de ontlasting naar buiten gewerkt. Zoals ik al zei kunnen toxines zich ook ophopen in de darmwand, waardoor de spierfunctie minder goed werkt. Maar waar komen deze toxines dan vandaan?

Enerzijds door de ontlasting zelf, dit is werkelijk gewoon afval en moet het lichaam ook uit. Echter zorgt dit niet alleen voor een teveel aan toxines in de darmwand en is nog meer aan de hand, namelijk pathogenen!


Pathogenen

Pathogenen is een verzamelnaam voor alles wat het lichaam ziek kan maken. Je kunt hierbij denken aan virussen, schimmels, bacteriën en parasieten. Onderling kunnen ze verschillende klachten geven. Virussen geven vaak van die stekende pijn, schimmels winderigheid, opgeblazen buik komt vaak door bacteriën en parasieten kunnen de consistentie van de ontlasting doen verschillen. Zo kun je 5 dagen een goede ontlasting hebben en dan ineens 2 dagen diarree. Diarree kan overigens ook door obstipatie komen, het is een manier van het lichaam om de obstipatie op te lossen, door vocht naar de darm te trekken in de hoop de ontlasting dunner te maken. Wat ik heel vaak zie is dat obstipatie en een opgeblazen buik veroorzaakt wordt door een bacterie die zich heeft genesteld in de galwegen. Hierdoor is er onvoldoende gal om bijvoorbeeld vet te verteren. Het onverteerde vet zorgt er voor dat de ontlasting vooral uit deze onverteerde vetten bestaat en vast koekt aan de darmwand. Hierdoor merk je vaak plakkerige ontlasting die niet goed weg spoelt en het idee hebben dat er nog iets zit. Je bent eigenlijk niet klaar en je staat weer op, om vervolgens een korte tijd later opnieuw naar het toilet te gaan.


Sluimeren

Pathogenen kunnen op een laag pitje actief zijn in het lichaam, sluimeren noemen we dat. Van dit sluimeren voel je je in eerste instantie niet ziek, maar ze geven wel toxines af! Je ziet veel mensen die zich fit voelen, ondanks dat ze maar een paar keer per week naar het toilet kunnen.

Blijf je een verkeerd voedingspatroon volgen, dan zorgt dit voor een minder goede afvoer van deze afvalstoffen. Onze lever moet dit filteren en kan dit normaal gesproken echt heel goed, maar het kan niet alles. Het houdt een keer op! Pathogenen zijn daarmee een groot probleem van obstipatie en moeten bestreden worden. Echter is dit niet altijd even makkelijk. Je weerstand verhogen met bijvoorbeeld vitamine C en zink is dan niet voldoende, zeker niet als de klachten zo heftig zijn als ik het begin noemde. Je moet deze pathogenen uithongeren, door de juiste voeding te eten en de voeding weg laten die pathogenen voeden. En vooral over dit laatste is veel onenigheid, van de één mag je dit wel eten en van de ander weer niet. Wij behandelen al bijna 20 jaar obstipatieklachten en wij hebben al verschillende manieren uitgeprobeerd en komen telkens weer terug bij 1 manier en dat is pathogenen uithongeren, bestrijden, lever en gal rust geven en darmen schoonmaken. Het schoonmaken kan op verschillende manieren, zoals met voeding, supplementen en met darmspoelingen of klysma's.


Laatst sprak ik een moeder en haar dochter heeft al jaren obstipatieklachten, maar wil geen afspraak maken omdat darmspoelingen eng vindt, maar haar moeder vindt dat het zo ook niet langer kan en belde mij op. Darmspoelingen zijn ook niet altijd de oplossing en vaak met voeding alleen kun je ook al veel doen aan obstipatie.


Oplossing

Obstipatie is echt op te lossen en je kunt weer een normale stoelgang hebben. Ook hoef je geen pijn meer te hebben en of moe te zijn. En dit kan ook bij jou, je bent echt geen uitzondering op de regel. Ik heb al heel veel mensen gezien met obstipatie en in het verleden heb ik ook echt niet iedereen kunnen helpen, maar nu durf ik gerust te zeggen dat het echt op te lossen is. Soms heel snel, maar het kan ook wat langer duren.


Wil je eens vrijblijvend jou gezondheidsklacht(en) bespreken met Aschwin, maak dan nu een telefonische afspraak op een tijdstip dat bij jou past!Aarzel niet en kom achter de oorzaak van jou klachten.

Groet Aschwin87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page